SPIEKEN PER SMS

In de rubriek `uit de school geklapt' wordt de blik gericht op kleine, maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: spieken.

Désirée (17) en Nikki (18) van 5 havo van het Corderius College in Amersfoort spieken heel wat af. Désirée maakt op de computer spiekbriefjes die ze uitprint in een klein lettertype. ``Die leg ik voor mijn etui. Als de docent langskomt, rol ik het etui er vlug overheen.''

Volgens haar vriendin Nikki valt met de nieuwe grafische rekenmachines goed te spieken. ``Je kunt er allerlei definities in zetten. Ik heb het examenreglement erop nagelezen en nergens staat dat het niet mag.''

Wouter uit 6 vwo weet genoeg andere spiekmethoden: ``Een goede truc voor meisjes is een kort rokje aantrekken en van je been een spiekbrief maken. Een leraar kan dan moeilijk vragen: doe je rokje eens omhoog.''

Volgens Wouters' klasgenoot Ali is spieken via sms de nieuwste methode: ``Voor een multiple choice toets Frans ging ik naast een slim meisje zitten en kon alle antwoorden afkijken. Vervolgens stuurde ik de antwoorden naar een vriend via sms. Hij stuurde de antwoorden ook weer door en op die manier heeft de helft van de klas de toets gehaald.''

Volgens vwo-afdelingsleider J. Boerefijn is op zijn school nog nooit iemand betrapt op het spieken via sms. ``Ze mogen hier bij toetsen niet hun mobiel op tafel leggen, maar leerlingen kunnen hun telefoon verbergen. Een volgende stap is het verbieden van een mobiel in het klaslokaal.''

Wouter en Ali zijn niet van plan om tijdens het eindexamen te spieken. ``Dan zet je het hele jaar op het spel'', zegt Wouter. Ali: ,,Ik ga dan ook maar wat voorzichtiger aan doen.''

    • David Haakman