Premier stuit op parlement in Polen

De nieuwe Poolse premier Marek Belka heeft gisteren niet het vertrouwen gekregen van het parlement. Daarmee duurt de politieke crisis voort in Polen, vandaag precies twee weken lid van de Europese Unie.

Rondom tienen gisteravond werd gestemd, na een debat dat 's ochtends was begonnen. De avond daarvoor verscheen president Kwasniewski, die Belka naar voren had geschoven, op tv met een laatste oproep om vóór zijn kandidaat te stemmen. Hij prees de regering en was ,,verbijsterd'' over ,,de trouweloosheid van politici, die zeggen dat dit geen droomteam is''.

Belka had een meerderheid nodig in de 450 leden tellende Sejm, maar kreeg maar 188 parlementariërs mee, de meesten leden van zijn eigen partij, de sociaaldemocratische SLD. ,,Het resultaat is iets beter dan ik had verwacht'', zei Belka na afloop van de stemming. ,,Ik ben een optimist.'' Belka blijft voorlopig aan als interimpremier.

Het initiatief ligt nu bij het parlement. Binnen twee weken moet het met een eigen kandidaat komen. Aangenomen wordt dat dit niet gaat lukken, aangezien de parlementariërs onderling verdeeld zijn. Vervolgens mag de president voor de tweede en laatste keer een kandidaat naar voren schuiven. Kwasniewksi heeft eerder gezegd dat hij in dat geval opnieuw Belka zal aanwijzen. Als Belka dan weer wordt afgewezen door de Sejm volgen vervroegde verkiezingen.

Belka's kansen in de tweede ronde worden hoger ingeschat, omdat onthoudingen in die fase niet als tegenstem gelden, zoals gisteren het geval was. Hij heeft enkel een meerderheid nodig onder de dan aanwezige parlementariërs.

Belka waarschuwde gisteren dat Polen de kans om snel gebruik te maken van EU-fondsen verspeelt als de politieke impasse blijft voortduren en als de nodige financiële hervormingen niet meteen worden ingevoerd. Polens economie is op dit moment weliswaar een van de snelst groeiende van de EU, maar het begrotingstekort groeit mee. Belka vroeg om ,,een eenjarig contract'' tot de verkiezingen van volgend jaar, maar de oppositie vindt dat zijn met schandalen vergeven partij elk recht om te regeren heeft verloren.

Belka moest zich gisteren onverwacht ook nog verdedigen tegen beschuldigingen van spionage ten tijde van het communistische Polen, uit de mond van Mariusz Lapinski, in de vorige regering minister van Volksgezondheid. Belka ontkende ooit banden met de geheime dienst te hebben gehad. President Kwasniewksi noemde Lapinski ,,een idioot''. Het is in Polen niet de eerste keer dat carrières vroegtijdig ten einde komen door geruchten over spionage.