Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Pim Pam Pet op zijn Chinees

Populaire bordspelen als Mens-erger-je-niet, Pim Pam Pet en Stratego worden binnenkort geproduceerd in Azië. De noodlijdende spelletjesfabrikant Jumbo verplaatst de productie van zijn bekendste spellen, waarvan de jaarlijkse afzet redelijk stabiel is, naar lagelonenlanden. Het bedrijf hoopt daardoor uit de verliezen te komen.

In het Noord-Hollandse Wognum, waar Jumbo de Nederlandse Spellen Fabriek bezit, blijft alleen de productie van modegevoelige spellen die snel in grote hoeveelheden op de markt gebracht moeten worden behouden. Het gaat hierbij om spellen als Idols the Game en Weekend Miljonairs, beide gebaseerd op populaire televisieprogramma's. Ook blijft de fabriek in Wognum legpuzzels produceren.

Het Amsterdamse handelshuis Hausemann & Hötte, de eigenaar van Jumbo, is van plan de Nederlandse Spellen Fabriek te verkopen. Het bedrijf wil zich alleen nog bezighouden met het bedenken en verkopen van spellen. De productie en distributie wil het uitbesteden aan derden, waaronder de fabriek in Wognum, waar overigens nog geen koper voor gevonden is.

Jumbo kwam in maart dit jaar in acute betalingsproblemen terecht na tegenvallende verkopen, met name in Duitsland. De omzet daalde met een kwart.

De afgelopen maanden onderhandelde Hausemann & Hötte met zijn financiers over een reddingsplan. Inmiddels is hierover overeenstemming bereikt. Onderdeel van het plan is behalve het afstoten van de fabriek in Wognum ook het schrappen van 40 procent van het personeel. Bij elkaar verdwijnen er 47 banen in Nederland en 23 in het buitenland. Distributiecentra in Duitsland en Engeland worden gesloten en ondergebracht bij de fabriek in Noord-Holland. Het bedrijf verwacht in het boekjaar 2004/2005 weer quitte te spelen.

Jumbo vindt zijn oorsprong in een snuisterijenwinkel die de Duitser Engelbert Hausemann in 1853 in Amsterdam opende. In 1930 liet het bedrijf voor het eerst zelf houten spelletjes maken en werd de merknaam Jumbo, met olifantenlogo ingevoerd. Het speelgoed moest volgens de makers namelijk zo sterk zijn dat er `een jumbo op kon staan'.