Onderscheidingen voor internetsites

Naast de Nipkowschijf voor televisie en de Reissmicrofoon voor radio kent de Stichting Nipkow sinds vorig jaar een derde onderscheiding, voor multimedia: de Zilveren Prichettprijs. Dit jaar gaat deze prijs naar de VPRO/NPS-site over de programma's OVT (VPRO-radio) en Andere tijden (NPS). Alle afleveringen van deze geschiedenisprogramma's kunnen worden beluisterd of bekeken op www.omroep.nl/geschiedenis. Maar de site biedt veel meer historisch materiaal. Sinds december vorig jaar staan er oude Polygoonjournaals op en is er een Mediabibliotheek, waar audio- en videomateriaal op thema gerangschikt is. Ook is er een webgids met links naar andere historische sites en de quiz `Netspanning', die de afgelopen twee jaar een miljoen keer werd gespeeld.

www.omroep.nl/geschiedenis, www.webbyawards.com

De Prichettprijs voor de `beste omroepgerelateerde multimediale prestatie' was volgens de Stichting Nipkow nodig omdat radio- en tv-programma's steeds vaker niet op zichelf staan, maar onderdeel zijn van een `project' waarbij ook mogelijkheden op internet en met andere media worden benut. De prijs is genoemd naar Harry Prichett, een Amerikaan die wordt beschouwd als grondlegger van interactieve televisie, waarvoor hij in de jaren vijftig de basis legde.

Afgelopen woensdag werden, voor de achtste keer, de winnaars bekendgemaakt van de Webby Awards, die wel worden beschouwd als de `Oscars voor internet'. De onderscheidingen werden toegekend in dertig categorieën, van politiek tot humor, en van mode en gezondheid tot nieuws. Een vakjury maakte een keuze uit vijf genomineerde sites per categorie. Ook het publiek kon in elke categorie meestemmen voor de People's Voice Award.

De honderdvijftig genomineerde sites, te zien op www.webbyawards.com, vormen een boeiende staalkaart van informatieve, interessante en onderhoudende webpagina's. Zoals ook in voorgaande jaren scoorden de omroep BBC en zoekmachine Google goed. Google won Awards voor `services' en `best practices', de BBC won in de categorieën nieuws, sport en educatie. Volgens de Webby-jury én de publieksstemming is www.theoni-

on.com, een `krant' met nep-nieuwsberichten, de meest humoristische site.

De enige Nederlandse genomineerde was www.weirdomusic.com, `for weird and wonderful music'. Deze muzieksite legde het af tegen www.carstuckgirls.com, met fotoseries van vrouwen die met hun auto vast komen te zitten in ijs, modder of bosschages.

    • Hans van Laarhoven