Omara Portuondo

Ze was al 67 jaar toen Nederland haar leerde kennen als lid van de Buena Vista Social Club. Dat is al weer zeven jaar geleden maar op haar nieuwe cd Flor de Amor klinkt zangeres Omara Portuondo opnieuw leeftijdsloos. Dat komt doordat ze het anders dan bijvoorbeeld Célia Cruz niet moet hebben van kracht en `doorgaan', maar het zoekt in andere zaken. Een intieme voordracht en gevoel voor nuance, dat zijn de kwaliteiten waarmee deze kleine `grande dame' ook dit keer bekoort. Met dank aan de firma World Circuit die zorgde voor de passende kaders. Er spelen op deze cd een heleboel musici maar het volume is omgekeerd evenredig: de strijkers en de koortjes prediken uitsluitend liefde en vrede en zelfs de slagwerkers houden zich gedeisd. Het resultaat is een cd die je even doet vergeten dat de wereld `eigenlijk' een hel is. Op 19 mei staat Omara Portuondo met een 16-koppig orkest in het Amsterdamse Concertgebouw.

Omara Portuondo: Flor de Amor (World Circuit WCD 068, distr. Munich) ****

    • Frans van Leeuwen