Mysterieus voor vijf euro

Bij de eerste zonnestraaltjes haalt iedereen de bijpassende bril weer tevoorschijn, zagen Chantal Keizer (foto's) en Willy Bakker (tekst).

Veel mensen dragen een zonnebril om praktische redenen, of vanwege de stoere, mysterieuze uitstraling, maar veel vaker nog is de zonnebril een onderdeel van de outfit van de dag. En daar hoeft hij dan niet eens bij te passen. Ook wie nog nooit kleding van bijvoorbeeld Gucci of Dior heeft gekocht, kan een fantastische zonnebril van zo'n duur merk dragen. Andersom zien we ook vaak: de duurste designer kleding in combinatie met een vijf-eurobril.

Wencke van Amstel draagt een echte Dior-bril die ze uit verveling op vliegveld Luton in Londen heeft gekocht. Michel van Duyvenbode kocht zijn oversized zonnebril van Diesel om een hele andere reden. De naam van de winkel in de Leidsestraat is hij vergeten, maar het meisje dat de bril verkocht zeker niet. ,,Ze was betoverend'', memoreert Michel. ,,En omdat ik haar zo leuk vond kocht ik uiteindelijk een veel te dure bril.''

Cathy Graft draagt een echte Gucci, gekocht in Courchevel in Frankrijk, ,,voor op de skipiste.'' De kwaliteit van de glazen was voor haar doorslaggevend. Dat was ook het geval bij Jolande Gerdsen. Haar Gucci is al weer twee jaar oud. Ze draagt 'm nooit voor de look, zegt ze; de bril is puur functioneel.

Renske heeft haar bril bij Latei op de Nieuwmarkt gekocht. Een merkloze vintage bril waar ze heel trots op is. ,,Ik had 'm eigenlijk gekocht voor een fotoshoot maar ik vond hem uiteindelijk zelf veel te leuk.'' Met name het hoornen montuur vond ze prachtig.

Farah draagt een Ray Ban, want haar broer heeft voor Ray Ban gewerkt en wist haar te overtuigen dat dit merk top is. Ze koopt nooit goedkope brillen. ,,Thuis heb ik ook nog een Valentino die ik in Milaan heb gekocht.''

Maar waar zijn de mensen die gewoon een bril van vijf euro dragen? Die zijn er ook nog. Floris Kreulen bijvoorbeeld heeft zijn zonnebril bij de Texaco gekocht. ,,Ik raak ze altijd kwijt dus ik koop nooit een merk.'' Ook Marlon draagt een vijf-eurobril. Gekocht in Chinatown in New York. ,,Ik ga er steeds op zitten en ik verlies ze snel'', legt Marlon uit.

Maar zijn vriend Jack zweert bij Gucci. Vintage model, goed zwart en helemaal cool.

    • Willy Bakker
    • Chantal Keizer