Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Missie in Irak is geen enkel mensenleven waard 2

Niet omdat de massavernietigingswapens niet zijn aangetroffen. Niet omdat het eigenlijk over oliebelangen ging. Niet omdat blijkt dat op grote schaal volstrekt onschuldigen zijn opgepakt en opgesloten. Niet omdat (vermoedelijk in opdracht van meerderen) op grote schaal is gemarteld. Niet omdat mensen op grote schaal zonder vorm van proces zijn vastgehouden. Niet omdat op grote schaal burgers (zelfs kinderen) per abuis zijn vermoord.

Maar omdat één Nederlandse militair in Irak is omgekomen. Hoe zit het met het normbesef van onze volksvertegenwoordigers? Ik herken mij niet in deze mentaliteit.