Methode stelt pijn vast bij gehandicapt kind

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een methode ontwikkeld waardoor artsen kunnen vaststellen of kinderen met een ernstige, verstandelijke handicap pijn hebben. Deze kinderen kunnen vaak niet vertellen of ze ergens last van hebben. C. Terstegen promoveert woensdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op haar proefschrift `Het beoordelen van pijn bij kinderen met een zeer ernstige verstandelijke handicap; De ontwikkeling van de Checklist Pijngedrag (CPG)'. Ook al maakt ieder kind op een eigen wijze duidelijk of het pijn heeft, toch blijkt dit niet betrouwbaar genoeg voor hulpverleners. Volgens de onderzoeker blijkt het mogelijk vooral post-operatieve pijn bij verstandelijk gehandicapte kinderen op een accurate manier te beoordelen met behulp van een gedragsobservatieschaal, de CPG. Ook helpt de CPG bij alledaagse of chronische pijn en kunnen artsen zo de medicatie beter bepalen.