Lopen op privé-trampolines

Nieuw in Nederland: verende springschoenen die de loopklap van de jogger opvangen. Wim Köhler liep en sprong rond op kangoojumps. Het lachen verging hem niet. En dat van de voorbijgangers ook niet.

Kangoojumps. Op de straatsteentjes stond een paar voor me klaar. Om uit te proberen. Ik vreesde een drama. Verstuikte enkels en akelige valpartijen. Maar ik trok ze aan en begon te lachen. Geriefelijk veer je op en neer. Stilstaan lukt slecht. Hardlopen des te beter.

De kersverse Nederlandse importeurs van de van oorsprong Zwitserse KangooJumps nodigden me uit voor een rondje hollen. Kon dat wel? Acht weken eerder `scheurde' ik bij het hardlopen op gewone schoenen een bovenbeenspier. Sindsdien hield ik noodgedwongen rust. Helemaal pijnloos was dat been nog niet, hoewel het plan om weer te gaan dribbelen en wat oefeningen te doen steeds vastere vormen aannam. Dribbelen, dat is wat de dokter van de KNAU op de website van de atletiekunie adviseert aan mensen met zo'n veelvoorkomende spierscheuring.

Het lachen is me niet vergaan tijdens een paar rondjes rond het Baarnse station. En in de dagen daarna ook niet. Want de kangoojumps zijn niet alleen grappig – de veerschoenen vangen ook de klappen op, waarmee een gewone hardloper bij iedere stap zijn spieren en gewrichten belast. Onderzoek aan kangoojumpers en hardlopers toont aan dat de klap waarmee kangoojumpers neerkomen 60 procent zachter is dan waarmee hardlopers op goede hardloopschoenen landen. Dat is gemeten door hardlopers en kangoojumpers op een proefbaan op een trefplaat te laten stappen. Dribbelen is dus niet de enige mogelijkheid voor spierscheurders om het blessureleed achter je te laten – kangoojumpen kan ook.

Niet alleen de kangoojumper wordt vrolijk. Ook de voorbijgangers lachen vaak. Wat gaat daar nou? Drie mannen. Maar springen ze, of lopen ze?

Moonwalk noemden de importeurs Albert-Jan Egmond en Coen Crince Le Roy hun nieuwe bedrijfje voor de kangoojumpsimport. Maar een kangoojumper is, dankzij forsere aantrekkingskracht op aarde, toch een stuk sneller weer beneden dan de paar astronauten die ooit op de maan wandelden. Die hadden een aanmerkelijk langer zweefmoment. Mijn vaakgedroomde droom, waarin ik met reuzenstappen door de stad loop, bij iedere stap boven de dakgoten uitstijgend, met adembenemende uitzichten en onzekerheid over de landingsplaats, komt op kangoojumps ook niet uit.

OOST-EUROPESE KUUROORDEN

Kangoojumps zijn verende en dempende schoenen. Twee bijna halfronde, stugge kunststoffen stroken zijn tegen elkaar gemonteerd. Op de bevestigingspunten zit ook nog een stijf elastiek. Dikte en rekkracht van het veersysteem onder de springschoen kunnen worden aangepast aan het lichaamsgewicht van de kangoojumper. De hele constructie is stevig onder een lichte kunststoffen skischoen gemonteerd. Dat gaf het vermoeden dat de Zwitser Denis Naville die tien jaar geleden de KangooJumps ontwikkelde van oorsprong uit de skiwereld kwam. ,,Nee, hij zat in de textiel'', zegt Egmond, ,,en dat merk je misschien nog aan de slimme binnenschoenen.'' Die zeer comfortabel de voeten omvatten.

De kangoojump bestaat tien jaar en is een rage in en om de fitnesscentra in de Verenigde Staten en Canada. Maar de voorlopers van de kangoojumps ontstonden in de jaren twintig van de vorige eeuw in Oost-Europese kuuroorden. Ze waren natuurlijk bruin en zwart. Van hout en leer. Te zwaar om een blijvertje te zijn. Crince Le Roy: ,,In de jaren zeventig is er een Canadees mee bezig geweest. Maar ook dat werd geen succes.'' Pas in de jaren tachtig waren de kunststoffen licht, elastisch en sterk genoeg om er goed springschoenen mee te maken.

Kangoojumps laten je zacht landen en geven je een zetje mee voor de volgende stap. Het is een licht gevoel van boven, en toch, tegelijk ietwat lomp van onderen. De schoenen zijn licht, de veren ook, maar ze zitten er wel, om en onder je voeten. Het lompe gevoel neemt toe als je flink hard wilt lopen. Een echte hardloper, zo een die boven de 15 kilometer per uur gaat en de marathon binnen de vier uur afraffelt, komt zo min mogelijk met zijn voeten op de grond. Dat lukt niet met de kangoojumps, want het inveren en wegschieten neemt nu eenmaal tijd. Een beetje op je voorvoeten vallend hollen, zoals sprinters doen, of op je achtervoeten, of zelfs achteruit, dat is allemaal makkelijk op de kangoojumps.

BLESSURES

Begin april betrad Moonwalk de Nederlandse markt. De importeurs hebben de steun van de Zwitserse fabrikant, die op het ogenblik vooral in Noord-Amerika succes heeft. Daar zijn al marathons op kangoojumps gelopen. Fitnesstrainers zetten ze in om de training te variëren. Sportartsen adviseren mensen met blessures om de looptraining op kangoojumps te hervatten. Er sijpelen berichten door van geblesseerde hockeyers, basketballers, honkballers en football players – ook de professionals – die na een blessure op kangoojumps weer aan de training beginnen, hun blessure ontzien en hun conditie bijhouden. En de in de VS populaire reboundology (zie kader) heeft de kangoojumps ontdekt, als een soort privé-trampoline.

In Nederland richten Egmond en Crince Le Roy zich op de fitnesswereld, de hardlopers en de plezierzoekers die toe zijn aan weer een nieuwe ervaring. Een paar eenvoudige kangoojumps kost 199 euro, de sjiekere variant 279 euro. Crince Le Roy: ,,Ik stel me voor dat de skeelerverhuurder in het Vondelpark ook wel kangoojumps wil verhuren. Dus we gaan op een mooie zonnige dag eens met een kar vol kangoojumps naar dat soort plaatsen met vernieuwingsgezinde recreanten. Er zijn per slot van rekening al heel wat rages in het Vondelpark ontstaan.''

FITNESSTRAINING

De eerste Nederlandse KangooJumps-trainers krijgen de komende weken hun opleiding, van een `KangooJumps-mastertrainer' van het Zwitserse hoofdkantoor. Egmond: ,,Die laat zien wat je er allemaal op kunt doen in de fitnesstraining. Er zijn al hele programma's ontwikkeld om ze bijvoorbeeld met steps-trainingen te combineren. Daar hebben wij geen verstand van, maar we gaan er wel voor zorgen dat het in Nederland allemaal bekend wordt.'' Komende zomer en herfst is de stand van Moonwalk op loopevenementen en loopsportdagen te verwachten. Moonwalk wil joggers, hardlopers en hun trainers ervan overtuigen dat het vervangen van één wekelijkse training door een kangoojumprondje een goede afwisseling is. En blessures voorkomt.

Moonwalk heeft daarvoor de harde wetenschap aan haar zijde. Het onderzoek is gedaan door sportgeneeskundigen van de universiteit van British Columbia in Vancouver, Canada, met 25 hardloopbeginnelingen die 12 weken lang, driemaal per week trainden om aan de Vancouver Sun Run van 10 kilometer mee te doen. Het is een beroemd trainingsprogramma voor beginners, met sessies variërend van 20 tot 60 minuten en dan steeds een dag rust. Het lot wees 13 studenten aan om op goede hardloopschoenen te trainen. De andere 12 kregen kangoojumps. Zes van de lopers op schoenen miste een of meer weken training vanwege een blessure. Drie van hen haalden het gestelde doel daardoor niet en bekeken de Sun Run vanaf de zijlijn. De kangoojumpers deden allemaal mee. De helft klaagde in de eerste twee weken vooral over blaren, en ook wel over een ruwe huid rond de schoenschacht, maar ze misten hooguit twee trainingen. Hun conditie verbeterde trouwens veel sneller dan die van de loopschoenlopers.

Van Crince Le Roy hoeven hardlopers niet voorgoed over op de kangoojump: ,,Amerikaanse looptrainers raden kangoojumps aan om bij fanatieke looptraining de belasting te verlagen en de training afwisselender te maken. Driemaal per week hardlopen is belastend voor spieren, pezen en gewrichten. Eenmaal per week een training vervangen door een rondje op kangoojumps is heel aangenaam en vermindert de belasting.'' Een kwart tot meer dan de helft van de Nederlandse joggers en hardlopers loopt jaarlijks een blessure op. Vaak niet langdurig. En meestal gaat het vanzelf over. Als alleen al alle geblesseerde Nederlandse joggers voor hun revalidatie naar de kangoojumps grijpen, wordt het een stuk vrolijker, op zaterdag- en zondagochtend, in de loopbossen, -parken en -duinen.

Meer informatie: www.kangoojumps.nl

    • Wim Köhler