Liever een jonge man. Niet alleen in de film

Vrouwen kiezen vaker een jongere partner. Niet alleen in films, hoort Renate van der Zee. Ze praat met ervaringsdeskundige vrouwen: `Jongere mannen nemen makkelijker zorgtaken op zich.'

Onbeschrijfelijk was de ophef die actrice Demi Moore (41) veroorzaakte toen ze de vijftien jaar jongere Ashton Kutcher introduceerde als haar nieuwe vriend. Er was geen tijdschrift of krant die geen aandacht besteedde aan de `liaison dangereuse' tussen de verwende filmster en de brutale acteur/presentator. Geen mens die ook maar één wenkbrauw optrekt wanneer Jack Nicholson of Harrison Ford hun extreem jonge vriendinnen komen voorstellen, maar een vrouw die er een veel jongere minnaar op na houdt, dat is nog altijd even schrikken.

Hoog tijd om van die schrik te bekomen, want de jongere minnaar is niet langer slechts een benijdenswaardige accessoire waarmee Hollywoodactrices zich tooien. Ook gewone vrouwen hebben tegenwoordig steeds vaker een jongere partner. Bijna een op de drie ongehuwde Amerikaanse vrouwen tussen de 40 en de 69 heeft een relatie met een jongere man, zo luidde de verrassende uitkomst van een onderzoek dat het tijdschrift AARP The Magazine afgelopen herfst publiceerde. Steeds meer vrouwen trouwen ook met die jongere mannen. Dertien procent van de getrouwde stellen in Amerika bestaat uit een oudere vrouw met een jongere man, tegenover 7,7 procent in 1940. Britse cijfers laten eenzelfde trend zien. Het aantal Engelse vrouwen dat een jongere man trouwt, is in 25 jaar bijna verdubbeld tot 26 procent, zo blijkt uit cijfers van de Office for National Statistics. In Nederland zijn er geen cijfers over een langere periode beschikbaar; cijfers van het CBS uit 1996 en 2002 wijzen wel op een lichte stijging in het aantal huwelijken waarbij de vrouw ouder is.

HYPE

De jongere man is een hype geworden. In de Nederlandse bioscoop is nu de Britse film The Mother te zien, met daarin een relatie van oudere vrouw met een jongere man. En de Britse feministe Germaine Greer, zoals altijd gewapend met een goed gevoel voor timing, verheerlijkte in haar vorig jaar verschenen boek The Boy het kijken naar mooie jonge mannen. Er is geen enkel zichzelf respecterend vrouwenblad dat niet recentelijk een interview heeft gepubliceerd met een vrouw die een jeugdige minnaar heeft. En ook in speelfilms duiken steeds vaker vrouwen op die door een jongere man gelukkig worden gemaakt. Veertig jaar geleden werd in The Graduate Ann Bancroft nog afgevoerd naar een kliniek omdat ze het had gewaagd de piepjonge Dustin Hoffman te verleiden. Tegenwoordig mogen vrouwen ongestraft op jongere mannen vallen, zie The Good Girl, Crush en de recente Britse productie The Mother waarin een alleszins respectabele vrouw van in de zestig naar bed gaat met de minnaar van haar dochter.

CARRIÈRE

,,Twintig jaar geleden hadden vrouwen geen banen. Nu hebben ze een carrière, ze hebben geld, ze kunnen de dienst uitmaken'', vat AARP-redacteur Steve Slon de situatie samen. De hype van de jongere man heeft inderdaad alles te maken met emancipatie. Als je een leuke baan hebt en goed verdient, zoek je bij je partner niet allereerst naar status of financiële zekerheid. Je wilt het vooral naar je zin hebben. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn vrouwen die voor een jongere partner kiezen, niet allereerst uit op een potente sekspartner. Volgens het AARP-onderzoek willen ze vooral plezier maken en in prettig gezelschap verkeren. En een toenemend aantal hoog opgeleide middelbare vrouwen vindt mannen in dezelfde leeftijdsgroep geen prettig gezelschap. De kinderen zijn groot, hun carrière is geconsolideerd, ze zijn klaar voor avontuur, bij voorkeur met een man die lekker kan koken en hun voeten masseert.

Maar de mannen van hun leeftijd verwachten nou juist dat zij die heerlijke Provençaalse stoofpot bereiden en daarna naar de massageolie grijpen. ,,Mannen in die leeftijdsgroep willen vaak vooral verzorgd worden door hun vrouw. Maar daar hebben deze vrouwen echt geen zin meer in. Die hebben zich vaak juist uit zo'n relatie geworsteld. Ze hebben zich meer geëmancipeerd dan de mannen van hun leeftijd'', zegt relatiepsychologe Carolien Roodvoets, schrijfster van onder meer En nu alleen de liefde nog (over vrouwen die alles hebben behalve een goede relatie) en Het monsterverbond (over de aantrekkingskracht van verkeerde mannen). ,,Deze vrouwen realiseren zich dat mannen van hun eigen leeftijd vaak vreselijk oubollig zijn. En tja, dan kom je dus uit bij een jongere kerel''.

TWEEDE LEG

,,Ik heb bij mijn tien jaar jongere man meer steun en stabiliteit gevonden dan bij de oudere mannen in mijn leven'', zegt Marina van Woerden (43). Zij is een van de weinige vrouwen die aan de tweede leg zijn gegaan. Zij heeft een dochter van zestien en onlangs schonk ze haar vriend Tony (33) een zoon. ,,De oudere mannen in mijn leven waren vooral bezig met hun tweede jeugd. Ze wilden wel wat met mij, maar ze hadden geen zin in allerlei verantwoordelijkheden. Ik moest helemaal alleen opdraaien voor de zorg voor mijn dochter. Tony vond het van het begin af aan leuk dat ik een kind had. Hij schrikt ook niet voor zorgtaken terug nu hij zelf vader is. Leeftijd is trouwens maar een relatief begrip. Ik ging vorig jaar met mijn zwangere buik nog naar een popfestival. Tony is daarvoor echt niet meer te porren''.

Jonge mannen die een relatie aangaan met een oudere vrouw zijn vaak op emotioneel niveau sneller volwassen geworden dan hun leeftijdsgenoten, zegt Carolien Roodvoets. ,,Zij genieten ervan wanneer hun vriendin een mooie carrière heeft. Terwijl oudere mannen het vaak niet verdragen als hun vrouw succes heeft, omdat ze menen dat zij dan aandacht te kort komen. Jonge mannen nemen ook makkelijker zorgtaken op zich. Dit soort relaties kunnen beslist erg leuk zijn. Het enige probleem is dat ze vaak door de omgeving niet serieus worden genomen. `Hij is zeker goed in bed', zeggen mensen dan. Dat is kwetsend.''

DERTIEN JAAR

Bladenmaakster Renie van Wijk (61) kan daarover meepraten. Haar man is dertien jaar jonger en in het begin van hun relatie waren er vrienden die daar badinerende opmerkingen over maakten. Ze heeft ze uit haar adresboek geschrapt. ,,Dit is mijn keuze en die moet je respecteren. Anders ben je geen vriend van me'', zegt ze. ,,Het viel me trouwens wel op dat vrouwen beter reageerden dan mannen. De mannen dachten: wat moet ze daar nou mee? Terwijl de vrouwen het wel stoer vonden.''

Volgens Van Wijk hebben haar man en zij nooit stilgestaan bij het leeftijdsverschil. ,,Ik houd van hem om wie hij is en toevallig is hij dertien jaar jonger. Ik heb natuurlijk wel eens gedacht: als ik 73 ben, is hij pas zestig en misschien loop ik dan wel achter een rollator. Maar ach, je weet toch niet wat er in het leven gebeurt. Ik heb bovendien het geluk dat niet iedereen het leeftijdsverschil ziet''.

Ook Marina van Woerden heeft wonderlijke reacties uit haar omgeving meegemaakt. Winkelpersoneel bijvoorbeeld, dat het tegenover Tony consequent over `uw moeder' had en volstrekt in verlegenheid raakte wanneer werd uitgelegd hoe de situatie werkelijk zat. Mensen die Tony en Marina's tienerdochter aanzagen voor een stel. ,,Mijn dochter scheelt zeventien jaar met mijn vriend, maar dat leeftijdsverschil is blijkbaar doodnormaal'', zegt ze.

In de toekomst zullen dit soort misverstanden langzaam verdwijnen. Het taboe is doorbroken en daar varen alle partijen wel bij. Immers, niet alleen de oudere vrouwen, ook de jongere mannen hebben baat bij zo'n relatie. Hun vriendin heeft misschien geen superstrak lijf meer, ze is wel ervaren, onafhankelijk en trekt haar eigen portefeuille. En dat scheelt een hoop gezeur.

De naam van Marina van Woerden is gefingeerd.

    • Renate van der Zee