Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Keane

Onder het motto `elke platenmaatschappij zijn eigen Coldplay' is Keane de band waarop medewerkers van het Islandlabel hun hoop gevestigd hebben voor de kerstbonus. Bijzonder aan het trio uit het Engelse Sussex is dat Keane geen elektrische gitaren, maar alleen piano als melodie-instrument gebruikt naast de zang van Tom Chaplin, een nog dik in het babyvet zittende frontman die zowel uiterlijk als vocaal iets engelachtigs heeft. Meer nog dan Coldplay maakt Keane watjesmuziek bij uitstek, waarin zelfmedelijden en liefdesverdriet de tranentrekkende hoofdbestanddelen zijn. Debuutalbum Hopes and Fears staat bol van bombastisch puberleed, jammerteksten over wachten bij de telefoon op meisjes die niet terugbellen en verzorgde Billy Joel-pop van vroegoude bedplassers. Maar goed dat ze geen gitaren gebruiken, want anders zou de rock & roll-politie hun die moeten afpakken om ze met accordeons op tournee te sturen.

Keane: Hopes and Fears (Island/Universal) *