Jongeman gedood voor druk station

De politie heeft de afgelopen nacht een man aangehouden die ervan wordt verdacht gistermiddag voor het NS-station van Den Helder een 20-jarige man te hebben doodgeschoten. Volgens de politie heeft de man bekend, zo meldt de internetsite politie.nl. Over de arrestatie, de identiteit van de verdachte of zijn motief doet de politie geen mededelingen.

Het slachtoffer werd door twee kogels in de borst getroffen. Een groot aantal mensen was getuige van de fatale schoten.

Het slachtoffer reed op een fiets op het moment dat de schoten werden gelost. Kort na het incident werd in de omgeving van het NS-station een man aangehouden. Deze man voldeed aan het signalement van de dader, maar uit onderzoek bleek dat hij niets met de moord had te maken. Hij is inmiddels weer vrijgelaten.

Het schietincident had op dezelfde plek plaats waar in september 2003 de 17-jarige Nishmael Dorothea werd doodgestoken. De politie vormde gisteren onmiddellijk een rechercheteam van zeventien man om de zaak te onderzoeken.

Het slachtoffer is een 20-jarige man van Antilliaanse afkomst. Volgens het Noord-Hollands Dagblad gaat het om een afrekening. Naar verluidt zou de dader directe familie zijn van de in september 2003 in Den Helder doodgestoken Nishmael Dorothea. Den Helder kent een grote Antilliaanse gemeenschap. Den Helder is een van de achttien zogeheten Antillengemeenten. Volgens burgemeester Jeroen Staatsen is sprake van ,,een ongebreidelde instroom van probleemjongeren''.

De politiewoordvoerder wil niet zeggen of het slachtoffer ooit met de politie in aanraking is geweest. Hij benadrukte dat het incident zich op klaarlichte dag op een druk punt voordeed. ,,Het gaat om een ernstige aantasting van de openbare orde. Het is niet voor het eerst dat een dergelijk incident zich overdag voordoet terwijl veel mensen op de been zijn. Men wordt steeds harder en brutaler. Dat is zeer zorgwekkend'', aldus de woordvoerder.