Israël sloopt huizen in Rafah

Met tanks en bulldozers is het Israëlische leger gisteren begonnen met de sloop van tientallen appartementengebouwen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah. Daarbij zijn twee Israëlische soldaten en drie Palestijnen gedood en drie Israëliërs en tientallen Palestijnen gewond geraakt.

De generale staf in Tel Aviv heeft na overleg met premier Sharon opdracht gegeven de Israëlische militaire zone langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook de 250 meter brede zogeheten Phildalephi-route te verbreden. Dat vergt de sloop van de nabij de zone gelegen appartementengebouwen in het ruim 90.000 inwoners tellende kamp. Het bestaan van het plan de zone drastisch te verbreden werd door het leger bevestigd, maar hoeveel gebouwen gesloopt worden blijft onduidelijk.

Toen de eerste bulldozers in Rafah verschenen om ,,enkele tientallen huizen te slopen' (Israëlische radio) braken gisteren zware gevechten uit tussen het leger en leden van de Al Aqsamartelarenbrigades, Hamas en kleine groepen voormalige Palestijnse militairen en ex-politiemannen. Palestijnse sluipschutters schoten een Israëlische soldaat dood op het moment dat hij de deur van het huis waarin zijn eenheid was gestationeerd, opendeed. Tijdens een poging deze eenheid te ontzetten werd een tweede Israëlische soldaat gedood. Tientallen Palestijnse families moesten volgens ooggetuigen overhaast hun huizen verlaten. Langs de Philadelphi-route zijn de afgelopen drie jaar honderden appartementenblokken gesloopt, waardoor volgens de Verenigde Naties ruim 10.000 Palestijnen dakloos raakten.

De chef-staf van het Israëlische leger, luitenant-generaal Ya'alon, verdedigde de sloop van de Palestijnse huizen met het argument dat woensdag vijf soldaten, die patrouilleerden langs de Phildelphi-route, werden gedood toen vanuit de huizen een antitankraket op hun voertuig werd afgeschoten. Linkse oppositiepolitici in Israël noemden het voornemen bij voorbaat al ,,een oorlogsmisdaad'.

Israëlische gevechtshelikopters hebben afgelopen nacht doelen in Gaza-Stad beschoten. Doelwit van de helikopteraanval was het hoofdkwartier van de radicale Palestijnse organisatie Islamitische Jihad. Het drie etages tellende gebouw zou volledig zijn verwoest.

Gerectificeerd

Philadelphi

In het artikel Israël sloopt huizen in Rafah (15 mei, pagina 1) wordt de Israëlische militaire zone langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook op verschillende manieren geschreven. De juiste is Philadelphi-route.