Hotel Oranje?

Oranje verblijft tijdens het EK in Portugal in een luxe hotel in de Algarve, tussen duizend toeristen en op vliegafstand van de speelsteden. Een goede keuze?

John Rep, oud-international en trainer Texel '94: ,,Het kan geen kwaad dat Oranje in een hotel zit dat open is voor toeristen. Het zal de concentratie niet verstoren en het is beter dan dat je helemaal opgesloten zit. Bij het WK van 1978 in Argentinië zaten we midden in het Andes-gebergte. In een hotel afgesloten van de buitenwereld. Vreselijk! In 1974 in Duitsland was het hotel wel een beetje open. Een stuk prettiger. Dat Oranje zover van de speelsteden zit, lijkt me niet handig. Nu moeten ze voor elke wedstrijd met de bus en het vliegtuig. Dat reizen is vervelend.''

Ben de Graaf, versloeg het WK van 1974 voor de Volkskrant: ,,Het lijkt me niet slim. Als je vijfhonderd kilometer van de plaats van handeling gaat zitten, kun je ook in Nederland blijven en van daar afreizen. Nu zitten ze in een duur hotel in het zuiden van Portugal. Het moet natuurlijk superdeluxe zijn voor de miljonairs en de KNVB-officials. Dat ze in een open hotel zitten met al dat geschreeuw en gedoe van, met alle respect, die Nederlandse boeren, is vragen om problemen. Het verstoort de concentratie van de spelers. Nederlanders moet je strakker houden. Je hoeft ze niet op te sluiten in een gevangenis, maar Duitsland of Brazilië sluit zich ook altijd af. Met zijn keuze voor dit hotel toont Advocaat zich een poldercoach, die te veel luistert naar de wensen van de spelers.''

Lloyd Vandenberg, voorzitter supportersclub Oranje: ,,Normaal gesproken zit Oranje afgesloten. De spelers moet je een beetje privacy en rust gunnen. Ik neem aan dat ze in het hotel in Portugal afgeschermd worden. Dat ze ver van de speelsteden zitten, lijkt me niet zo'n probleem. De spelers uit Zuid-Europese competities zijn het vliegen gewend. Of je nu een uurtje in de bus of het vliegtuig zit, maakt niet veel uit.''

Dick van Gussen, salesmanager van touroperator Sudtours, dat EK-vakanties naar de Algarve organiseert onder het motto `Maak Oranje van dichtbij mee': ,,Tijdens grote toernooien twijfelen Nederlanders tussen thuisblijven en met de buren voetbal kijken of op vakantie gaan. Wij combineren dat en werken samen met Voetbal International. We hebben accommodaties vlakbij het hotel van Oranje. Onze aanbieding is zo'n succes dat we extra appartementen en vluchten inzetten. Leuk dat het hotel van Oranje open is voor toeristen, want dan kunnen ze een glimp van de spelers opvangen. Ik verwacht geen massale komst naar de trainingen. Wij slaan er geen slaatje uit en organiseren geen excursies naar het hotel. De afstand naar de speelsteden is geen probleem: voor onze klanten hebben wij op wedstrijddagen speciale busreizen naar de speelsteden.''

Martijn van Dooremalen, bondscoach Nederlandse badmintonploeg: ,,Kosten de kamers 400 euro? Wij betaalden in Jakarta (tijdens het WK voor vrouwenteams, red.) 47 dollar voor een tweepersoonskamer. En we zaten op vijf minuten van de speelhal. Ideaal. Het lijkt me niet handig dat Oranje in Portugal op een paar honderd kilometer van de speelsteden zit. Inchecken, vliegen, uitchecken: je bent zo een paar uur onderweg. Dat Oranje in een open hotel zit, hoeft de concentratie niet te beïnvloeden. Maar ik kan niet inschatten in hoeverre de spelers worden lastiggevallen door toeristen. Als dat zo is, moet je de boel afschermen.''

Woordvoerder Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, verblijfplaats van Oranje bij thuisduels: ,,De spelers van het Nederlands elftal vinden het erg leuk dat ons hotel tijdens hun verblijf ook open is voor andere gasten. Dan kunnen ze zich mengen met de niet-sportieve mensen in het hotel en ontstaat een internationale sfeer. De trainingen zijn ook open voor het publiek. Overigens is er dan veel pers in het hotel. Van massaal voetbaltoerisme is geen sprake.''

    • Pieter de Vries