Het hoge h-woord

We komen er langzaam bovenop. Het CBS bespeurt een minieme economische groei. Het nationaal product stijgt boven verwachting. Analisten zijn weer eens verbaasd. De AEX was even koploper in Europa. Europese burgers wacht eenzelfde lichaamsomvang als hun Amerikaanse soortgenoten en de omzetten van eroticaketens Beate Uhse en Christine le Duc nemen licht verhitte vormen aan. Het economisch voorjaar lijkt doorgebroken.

Maar we zijn nog niet helemaal uit de zorgen. De supermarkten zien de bodem van de prijzen. De prijzenoorlog kent zijn winnaars en verliezers. Bij de supermarkten van Laurus wordt na de prijs nu het personeel uitgedund. De omzetten van Albert Heijn en C1000 bleven stabiel en vertoonden zelfs lichte winst. Zij kunnen bij Laurus op de kleintjes gaan letten.

Een Duitse informaticastudent ontwikkelde en leverde gratis ongewilde software, die vele bedrijven het werken tijdelijk onmogelijk maakte. Een poging om een virusbestrijder te maken leidde uiteindelijk tot het computervirus Sasser. Het programma vernielde en vernietigde niets. Het startte de computers alleen telkens opnieuw op. Een doorstart om van te dromen.

Shell's Jeroen van der Veer heeft een pc met minder fanatieke reserves. In zijn bedrijf wordt flink gespeurd naar wie wat wist van welke niet bestaande maar wel geboekte oliereserve. Het Amerikaanse onderzoeksbureau dat het interne onderzoek verricht sloopte de harde schijf uit zijn pc. Gezocht wordt naar e-mails. Gehoopt wordt op een virus.

De boekhouding van Shell is een beetje aan de beterende hand. In de boeken stonden reserves die er in de echte wereld niet waren. Die kunnen nu worden afgeboekt tegen hele echte bonusaandelen voor Van der Veer, die er wel waren, maar niet werden opgegeven. Voortschrijdend evenwicht.

De polderdijken zijn door. De branchevereniging van banken doet wat ze de politici verwijt niet te durven doen. De hypotheekrenteaftrek moet op de maatschappelijke agenda. Europese druk zal de aftrek in Nederland ter discussie stellen. Het hoge h-woord is er uit. De heilige huisjes staan met de voeten in het water.

Gerrit Zalm blijft geloven in zijn Doctrine van de Grote Broek. Hij deelt voor 250 miljoen mee in een Europese begrotingsmeevaller en had meer gekregen als de nieuwe lidstaten niet zouden meedelen. Eigen geld eerst, vindt hij. Europa, best belangrijk!

    • Cees Verschure