Helper Karadzic gepakt

De door de NAVO geleide vredesmacht in Bosnië heeft gisteren in de stad Sokolac een vermeende bondgenoot opgepakt van de voortvluchtige Bosnisch-Servische ex-president Radovan Karadzic. Het gaat om Milovan Bjelica, oud-burgemeester van de Bosnisch-Servische plaats Pale. De zakenman Bjelica wordt verdacht van steun aan voortvluchtige oorlogsmisdadigers als Karadzic. De banktegoeden van Bjelica werden vorig jaar al bevroren nadat hij werd aangewezen als de belangrijkste contactpersoon van Karadzic. De ex-president is door het Joegoslavië-tribunaal in Den haag aangeklaagd wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Tot nu toe heeft hij gevangenschap altijd weten te ontlopen. Bjelica is de vierde Bosnische-Serviër die dit jaar door SFOR, de vredesmacht van de NAVO, is opgepakt onder verdenking van steun aan Karadzic. Allen werden na enkele dagen ondervraging weer vrijgelaten.