Gruwelijke beelden in de media slecht voor kinderen

Afgelopen weken waren regelmatig gruwelijke beelden te zien in alle media. Het is verschrikkelijk waartoe mensen van welke partij ook in staat blijken te zijn.

Het is haast niet om aan te zien. Ik ken een aantal mensen die in de afgelopen periode de krant en het journaal eigenlijk liever niet inzagen of aanzetten. Een enkeling wilde zelfs de krant opzeggen om niet te moeten beleven wat daarin aan beelden werd getoond.

Ik vraag me dan af, als dat al zo op volwassenen werkt, hoe het dan voor kinderen moet zijn en wat dit betekent voor hun latere leven. Sommige jongeren hebben in ons eigen land vreselijke dingen gedaan, zoals Goran M. uit Beuningen. Naar verluidt heeft hij als kind in voormalig Joegoslavië sterk geleden onder het oorlogsgeweld daar en wordt dit verbonden met zijn huidige misdadige aard. Ik ben er daarom voor om al dat gruwelijks niet massaal via de media te verspreiden.

Natuurlijk mag daarbij niet worden verwacht, dat de media zichzelf zullen beheersen. Immers, door het marktmechanisme kunnen zij niet voor elkaar onder doen. Blijkbaar is er toch een behoorlijke groep Nederlanders die dit wel wil zien. Maar ter bescherming van onze jeugd en van hen die letterlijk tot walgens toe worden geraakt, zou er moeten worden opgetreden. Hier ligt een taak voor de overheid. Uit naam van het algemeen belang.

    • A.F. Feith Voorburg