`Geef alleen geld uit als je het hebt'

Hoe bereiden mensen zich voor op hun oude dag? Vandaag David Lagewaard, die al twintig jaar geld opzijzet voor zijn pensioen. ,,De vraag is alleen wat we doen met ons huis: opeten of verkopen.''

Naam: David Lagewaard (52)

Beroep: interim-manager (eigen bedrijf)

Woonplaats: Abcoude

Burgerlijke staat: getrouwd

,,Het woord `oudedagsvoorziening' heeft mij nooit veel gezegd. Ik leefde mijn leven en dat was dat. De ene keer nam ik een financiële beslissing die in mijn voordeel uitpakte. De andere keer liep het slecht af. En dat heeft mij gebracht waar ik nu ben: een 52-jarige, getrouwde man met twee studerende kinderen die een tamelijk onbezorgd leven leidt. En die als 65-plusser van een redelijk maandinkomen hoopt rond te komen.

,,Had ik het beter kunnen doen? Ongetwijfeld. Heb ik ergens spijt van? Nee. Wat heeft het voor zin om in wrok om te zien? Het verleden haal je er toch niet meer mee terug.

,,Ik was begin twintig toen ik werd aangenomen bij een reclamebureau als mediaplanner. Ruim voor mijn dertigste verdiende ik 6.500 gulden bruto per maand. Samen met mijn latere echtgenote, die hetzelfde vak uitoefende, reisde ik de hele wereld rond. Van Indonesië naar Mexico en de VS. Onze pogingen om een kind te krijgen liepen op niets uit. We voelden ons zo vrij als een vogel.

,,Toen mijn vrouw in 1980 onverwachts toch zwanger werd, hebben we het roer omgegooid. Zij stopte met werken en we verruilden onze driekamerwoning in Amsterdam-Noord voor een vrijstaand huis met een grote tuin in Abcoude. Het heeft mij de nodige zweetdruppels gekost om de hypotheek van 290.000 gulden rond te krijgen. De rente was toen nog 13,8 procent en de waarde van de aandelen die wij op aanraden van de bank hadden gekocht, was sinds de aankoopdatum flink gedaald. Gelukkig stond in de hypotheekovereenkomst een clausule waarvan we nog jarenlang profijt hebben gehad. Kortweg kwam het er op neer dat als de rente met meer dan 2 procent zou dalen, wij tegen een renteboete van 1 procent de zaak konden laten aanpassen.

,,Mijn vrouw en ik zijn geen big spenders. Ook in de tijd dat wij samen veel geld verdienden, zijn wij nooit aan onze ruime levensstijl verslaafd geraakt. Ons principe is simpel: geef alleen geld uit als je het hebt of voor 100 procent zeker weet dat je er binnen korte tijd over zult beschikken. Ik heb ooit een conflict met mijn voormalige werkgever gehad, omdat hij het wat begrotelijk vond de door hem beloofde bonussen uit te betalen. Die 600.000 gulden aan bonussen zijn nooit op mijn rekening bijgeschreven; tegen de tijd dat de rechter zich over de zaak boog, waren vogel en geld allang gevlogen. Maar stel je voor dat ik ze voor uitbetaling al had uitgegeven! Of dat wij een auto hadden gekocht van de door de bank in het vooruitzicht gestelde `winst' op de `goudomrande' aandelen die wij eind jaren zeventig aanschaften. Dan waren wij nu verder van huis geweest.

,,Tussen mijn 32ste en mijn 50ste heb ik jaarlijks 16.400 gulden opzij gelegd voor mijn pensioen. Mijn werkgevers namen de andere helft voor hun rekening. Toen ik na dat arbeidsconflict op een WW-uitkering werd teruggeworpen, heb ik de polis premievrij moeten maken. Volgens de laatste berichten krijg ik op mijn 65ste 200.000 euro uitgekeerd van de pensioenmaatschappij. Met onze AOW'tjes – mijn vrouw werkt sinds enkele jaren parttime als bejaardenbegeleidster – zou dat neerkomen op een besteedbaar inkomen van 3.000 tot 4.000 euro per maand. Als de pensioenmaatschappij tegen die tijd niet failliet is natuurlijk. En als we dan nog steeds AOW krijgen. Niets is zeker in dit leven.

,,Wat doen wij met ons huis? Die vraag heeft ons de afgelopen jaren het meest beziggehouden. Eten wij het langzaam op, of verkopen wij het ten faveure van de kinderen? In onze buurt gaan de huizen voor 600.000 tot 650.000 euro. En onze tuin is aanzienlijk groter dan die van de rest. Daar zit dus wel enige reserve. Zonder een pensioenbeleid, maar mét wat gezond verstand brengen wij het er dus helemaal niet zo slecht vanaf.''

Dit is deel 5 in een serie over financiële planning van de oude dag.

De redactie zoekt een freelancer zonder pensioenopbouw en een vermogend persoon die willen vertellen over hun financiële oudedagplanning.

    • Danielle Pinedo