FC Den Bosch promoveert naar eredivisie

FC Den Bosch is gisteravond verrassend kampioen geworden van de eerste divisie en keert na twee jaar afwezigheid terug in de eredivisie.

De Brabantse ploeg won ternauwernood van Veendam. De Brabanders bogen in de slotfase een achterstand van 1-2 om in een 3-2 zege. In het laatste kwartier maakten Uneken en Powel de 2-2 en de 3-2 voor Den Bosch.

Koploper Excelsior speelde gelijk bij Helmond Sport (1-1). Daardoor eindigden FC Den Bosch en Excelsior in de eerste divisie met een gelijk puntenaantal (74). De Bosschenaren zijn kampioen op basis van het betere doelsaldo (plus 37 tegen plus 31). Excelsior gaat de nacompetitie in. De ontgoocheling bij de Rotterdammers was enorm na het gelijke spel bij Helmond Sport. Schulp maakte na rust 1-0 voor de Helmonders, waarna Kalou vlak voor tijd de gelijkmaker liet aantekenen.

FC Den Bosch degradeerde in 2002 uit de eredivisie via de nacompetitie. De ploeg was daar door de zestiende plaats in de competitie toe veroordeeld. Destijds verkeerde de club in grote financiële nood.

De Bossche ploeg vierde het kampioenschap van de eerste divisie gisteravond in het eigen stadion De Vliert. Een huldiging in de stad moest achterwege blijven in verband met de start van Olympia's wielerronde, morgen in het centrum.

Het feest was er echter niet niet minder om. Op het veld juichten duizenden uitzinnige supporters hun helden toe, opgezweept door zanger en fervent Den Bosch-supporter Albert West. De scheidende trainer Gert Kruys (naar De Graafschap) kon zijn emoties amper de baas. De tranen vloeiden rijkelijk toen duizenden hem toezongen met ,,Gertje bedankt''.

Middenvelder Jan Michels ging na afloop meteen op de schouders van de supporters. De oudgediende vertrekt naar Sparta en moest het duel tegen Veendam (3-2) missen wegens een schorsing. Michels was daardoor een van de eerste spelers die zich in het feestgewoel kon storten.

Klaas Jan Huntelaar is topscorer geworden van de eerste divisie. De aanvaller van AGOVV Apeldoorn had met twee treffers een belangrijk aandeel in de zege van zijn club bij VVV in Venlo (4-2). Hij bracht zijn seizoenstotaal daarmee op 26. Huntelaar is eigendom van PSV en wordt begeerd door Roda JC. Op de slotdag passeerde hij Stefan Jansen van FC Den Bosch.