Excuses van Daily Mirror voor nepfoto's

De hoofdredacteur van de Londense boulevardkrant Daily Mirror is gisteren met onmiddellijke ingang opgestapt nadat het bestuur van zijn uitgeverij hem daartoe had gedwongen.

Het bestuur vond dat de positie van Piers Morgan onhoudbaar was geworden nadat is komen vast te staan dat de krant geënsceneerde foto's heeft gepubliceerd van vermeende Britse militairen die gevangenen zouden hebben gemarteld in Irak.

Het blad heeft gisteren zijn verontschuldigingen aangeboden aan de lezers. ,,De Daily Mirror heeft de foto's in goed vertrouwen gepubliceerd waarvan het absoluut geloofde dat het echte beelden waren van Britse soldaten die een Iraakse gevangenen mishandelden'', schreef de krant. ,,Maar er is nu voldoende bewijs waaruit blijkt dat deze foto's nep zijn en dat de Daily Mirror het slachtoffer is geworden van berekende en kwaadaardige vervalsing.'' De hoofdredacteur heeft tot het laatst volgehouden dat de foto's een accuraat beeld gaven van ,,het schandelijk gedrag van sommige Britse troepen''in Irak.

Het ontslag van Morgan kwam enkele uren nadat het Queen's Lancashire Regiment dat door de foto's in opspraak was geraakt, de Daily Mirror ervan had beschuldigd de levens van Britse soldaten in Irak ernstig in gevaar te hebben gebracht. Volgens hoge officieren van het regiment dat inmiddels geen manschappen meer in Irak heeft, hebben de foto's grote, misschien wel onherstelbare schade toegebracht aan de reputatie van de Britse militairen, omdat ze de hele wereld zijn rondgegaan. Ze zeiden te hopen dat de makers van de foto's worden gepakt en gestraft. Een van de officieren noemde de foto's ,,wervingsposters voor Al Qaeda en andere terreurorganisaties''.

De foto's leidden tot een golf van verontwaardiging in Groot-Brittannië toen ze ze op 1 mei werden gepubliceerd. Op de foto's was te zien hoe Britse militairen Iraakse gevangenen sloegen en vernederden. Op een gevangene die een kap op zijn hoofd droeg, werd geurineerd. Volgens de Daily Mirror waren de foto's afkomstig van militairen van het Queen's Lancashire Regiment die zich zorgen maakten over het wangedrag van mede-soldaten.

De krant citeerde anonieme militairen die vertelden dat een gevangene was bedreigd met executie nadat hij acht uur lang was mishandeld. Hij zou zijn weggevoerd en uit een rijdend voertuig zijn gegooid. Of hij de behandeling had overleefd, was niet bekend.

De Britse premier Tony Blair had eerder deze week al verklaard dat de foto's vals waren. Officieren van de Queen`s Lancashire regiment kwamen gisteren met een groot aantal voorbeelden. Ze lieten zien dat het geweer dat op de foto's van de Daily Mirror te zien is, verschilt van het geweer dat de militairen tijdens hun dienst in Irak hebben gebruikt. Ook toonden ze aan dat een vrachtwagen die op een van de foto's figureert, nooit door de Britse troepen in Irak is ingezet.