Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Eurospeak volgens GroenLinks

Ooit gehoord van Wukei, huis clos of PV? Nee, het gaat niet over de laatste sciencefictionfilm, maar om de Europese Unie, zo blijkt uit het onlangs uitgegeven eurocratisch zakwoordenboek Van Arrestatiebevel tot Zero tolerance.

Wukei is de schildpad van Giscard d'Estaing, de Franse oud-president die genoemd wordt als voorzitter van de Europese Commissie. Toen Giscard vorig jaar de zogeheten conventie voorzat, die een Europese grondwet moest voorbereiden, was Wukei bij hem en sloeg zich met blaadjes sla door de lange discussiedagen. Huis clos is een geheimzinnig debat achter gesloten deuren.

PV staat voor Permanente Vertegenwoordiging (de ambassade) van een lidstaat bij de Europese Unie. De diplomaten van de PV's zijn de machtigste ambtenaren in Brussel. Zij bereiden de besluiten van de Raad van Ministers voor.

Het zakwoordenboek meldt verder dat het Europees arrestatiebevel de meeste verregaande maatregel is in het kader van terrorismebestrijding waarbij de EU-lidstaten verdachten aan elkaar uitleveren op basis van vertrouwen in elkaars rechtssysteem.

Het eurocratisch woordenboek verklaart niet alleen woorden, het legt ook uit. Zo mag Europees Commissaris Bolkestein recent een boek over de grenzen van Europa hebben geschreven, waarin de vraag zich opdringt: waar houdt Europa op. Maar als er een halt aan de uitbreiding moet komen, zal eerst het oprichtingsverdrag van de Unie veranderd moeten worden. Want volgens dit verdrag kan ,,elke Europese staat die de beginselen van de EU in acht neemt verzoeken lid te worden''.

Ook maakt het woordenboek melding van twee opvallende Europeanen: Joschka Fischer, de Groene Duitse minister van Buitenlandse Zaken, en de Duits/Franse Euro-parlementariër Daniel Cohn-Bendit (`Rooie Dannie'). De Duitse christen-democraat Helmut Kohl die een groot stempel op de geschiedenis van Europa heeft gedrukt, staat er niet in. Geen wonder want het eurocratische woordenboek is ongegeneerd `groen' gekleurd omdat het gemaakt is door GroenLinks.

Meer informatie via www.groenlinks.nl/europa