Ellen Bakker

De bridgewereld werd vorige week opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Ellen Bakker, een voormalige vrouweninternational. Bakker werd 46 jaar. Een paar jaar geleden leek zij de strijd tegen kanker nog in haar voordeel te hebben beslecht. Ellen Bakkers bridgecarrière kenmerkte zich door een aantal belangrijke successen. Met het Nederlandse vrouwenteam won zij zilver op het EK en in de Venice Cup (WK vrouwen). Samen met haar echtgenoot Han Begas behaalde Bakker eveneens zilver op een EK gemengd viertallen en met Ine Gielkens, haar vaste damespartner, veroverde zij zelfs het goud op het EG kampioenschap voor vrouwenparen. In 1989, tijdens de wereldkampioenschappen in Perth (Australië), trok Bakker de aandacht met een fraai afgespeelde deelscore. Nederland-Canada:

W/Allen

♠ A 5 2

♡ 9 7

♦ B 7 4

♣ H 6 5 4 2

♠ H B 10 9 7 3

♠ V

♡ B 3

♡ H 10 5

♦ A 8 5

♦ V 10 6 3 2

♣ B 8

♣ V 10 9 3

♠ 8 6 4

♡ A V 8 6 4 2

♦ H 9

♣ A 7

West

Noord

Oost

Zuid

Gielkens

Bakker

2♦1)

pas

2♡2)

pas

2♠

pas

pas

3♡

pas

pas

pas

1) Multi (zwakke twee harten of schoppen); 2) relay

Ellen Bakker hield als zuid het bieden open met 3♡. Tegen dat contract kwam west uit met ♣B voor het aas van Bakker, die in de tweede slag troefaas sloeg (misschien had west de heer sec). De leider stak in klaveren over, speelde harten naar de vrouw en bracht oost aan slag met een derde rondje troef. Oost legde ♠V op tafel, voor het aas van dummy. Bakker speelde klaveren en liet oost elegant de slag, evenals de volgende klaveren. Uit zuid verdwenen twee schoppens. Oost speelde ruiten na en Bakker deed het goed om klein bij te spelen: negen slagen. Overigens had na ♠A het doorspelen van de schoppens ook gewerkt. West kan twee schoppens meenemen, maar moet dan van ♦A afkomen.

    • Jan van Cleeff