EK historie

De kruidenierszoon Günter Netzer is een van de meest talentvolle én controversiële spelers in de Duitse voetbalhistorie. Deze klassieke Spielmacher met schoenmaat 47 – een tikje traag en voorzien van een prachtige pass – leidde die Mannschaft in 1972 naar de Europese titel. In 1974 was hij bankzitter tijdens het WK in eigen land, waar West-Duitsland weer de titel won maar dit keer zonder brille. Netzer was gepasseerd ten faveure van Overath, onder meer omdat hij de opkomende libero Beckenbauer in de weg zou lopen. Nog steeds geldt de ploeg van 1972 als maatstaf van sportieve schoonheid – Netzer maakte het verschil. De middenvelder met de extravagante levensstijl leidde met zijn blonde manen en mooie vriendin het leven van een popster. Hij paste niet in de gedisciplineerde selectie van Kaiser Franz en de zijnen. Als speler heeft hij zich altijd een halve Hollander gevoeld. Hij speelde in clubverband voor Borussia Mönchengladbach, Real Madrid en Grashoppers. Daarna werd Netzer succesvol manager van HSV. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van een media-imperium dat handelt in uitzendrechten. Daarnaast is hij tv-commentator. Hij leverde vorig jaar na een 0-0 tegen IJsland ongezouten kritiek op het spel van het Duitse elftal, waarna bondscoach Völler hem voor de camera de huid vol schold. Netzer bleef bij zijn standpunt, zonder de boze trainer van repliek te dienen. Hij is en blijft een paradijsvogel, zoals hij zichzelf ooit betitelde.

Dit is de derde aflevering in een serie over de geschiedenis van het Europees kampioenschap voetbal.

    • Jaap Bloembergen