Een Europees stemadvies van dierenvriend en schrijver Harry Mulisch

Dierenliefde en liefde voor het boek waren deze week in het nieuws. Ellen de Bruin sprak onder meer met schrijver Harry Mulisch over zijn dierenliefde. Een weekoverzicht.

NEDERLAAG VOOR DE LITERATUUR? (1)

Schrijver Maarten 't Hart heeft het tot aan de Raad van State geprobeerd, maar ook na een hoger beroep mag hij zich van de Kiesraad geen kandidaat stellen voor de Partij voor de Dieren (PvdD), bij de komende Europese verkiezingen. 't Hart heeft geen paspoort en geen rijbewijs en kan zich dus officieel niet geldig legitimeren, wat volgens de Kieswet verplicht is. In hun verdediging voerden lijstrekker Marianne Thieme en beoogd lijstduwer 't Hart onder meer aan dat iemand, om een paspoort aan te vragen, een geldig legitimatiebewijs moet kunnen overleggen. En dat een partij die tegen identiteitsbewijzen is, dus niet opgericht kan worden, wat in strijd is met de grondwet. Maar het mocht niet baten. Maarten 't Hart is zelf principieel tegen identiteitsbewijzen, onder meer omdat zijn familie in de oorlog grote problemen heeft gehad met persoonsbewijzen. Hij vindt de uitspraak ,,bizar'', maar gaat toch niet in hoger beroep bij het Europese hof. ,,Dat gaat me echt te ver, dat kost ook teveel tijd en geld – ik heb aangeboden dat ik de proceskosten betaal, omdat deze situatie door mijn toedoen ontstaan is.'' Maarten 't Hart heeft wel een radiospotje ingesproken voor de Partij, net als onder anderen Mensje van Keulen en Paul Cliteur. En hij stemt natuurlijk op de PvdD. Dat het een one-issue partij is vindt hij ,,wel een beetje een bezwaar. Maar wat je ziet bij one-issue partijen is dat hun issue na enige tijd wordt overgenomen door andere partijen, en in die zin spelen ze een nuttige rol.''

NEDERLAAG VOOR DE LITERATUUR? (2)

Collega Harry Mulisch zat letterlijk al klaar om de plaats van 't Hart op de kandidatenlijst in te nemen – hij was woensdag mee naar de rechtszitting van de Raad van State. Toen Mulisch hoorde van de afwijzing van 't Hart heeft hij zelf contact opgenomen met de PvdD om diens plaats in te nemen, maar dat kon niet meer; de inschrijvingstermijn was een week eerder al gesloten. Ook Mulisch heeft nu een radiospotje ingesproken voor de PvdD. ,,Ik hou van dieren'', licht de schrijver zijn beslissing telefonisch toe. ,,Ja, zoogdieren dan, niet alle dieren, niet vliegen en zo. En een vis heb ik het ook niet mee. Maar een vogel al een beetje. Dieren zijn onschuldig, en beesten heb je alleen onder de mensen – sla de krant er maar op na.'' Mulisch gaat zeker op de PvdD stemmen: ,,Dat is wel het minste wat ik voor ze kan doen, en anders had ik niet gestemd. Ik raad iedereen aan die van plan is om niet te stemmen, om op de Partij voor de Dieren te stemmen.'' Het is de eerste keer dat Mulisch zich sterk maakt voor dierenwelzijn. Hij is ook geen vegetariër: ,,Ik ben geen freak hoor! Maar ik beschouw het wel een beetje als een nederlaag, dat ik vlees eet.'' De schrijver heeft een teckel.

NEDERLAAG VOOR DE LITERATUUR? (3)

Vorige week meldden enkele kranten dat boekenbabe Sylvana Simons na één seizoen alweer stopt met haar boekenprogramma Kaft. Maar na navraag bij RTL4 blijkt dit onjuist: volgens de omroep is er sprake van een uit zijn verband gerukt, ongeautoriseerd citaat uit een verder nog ongepubliceerd interview van persdienst GPD met Leo van der Goot, directeur Televisie van de Holland Media Groep. Het programma wordt volgens RTL4 pas na afloop van de reeks geëvalueerd, en dan liggen alle mogelijkheden nog open: ,,Er is niet iets dramatisch aan de hand, maar het programma moet natuurlijk wel voor iedereen succesvol zijn'', aldus een woordvoerder. ,,Ook voor de sponsors, ja.''

VERBOD OP EENZAME KONIJNEN?

De week van het huisdier afgelopen week was aanleiding voor de dierenrechtenorganisatie Sophia Vereeniging om aandacht te vragen voor de eenzaamheid van `meer dan 4 miljoen Nederlandse huisdieren'. Met name papegaaien, cavia's en konijnen zitten in hun hokken en kooien te lijden, aldus de vereniging. Konijnen worden in het wild zo'n vijftien jaar, terwijl ze in eenzame gevangenschap gemiddeld hooguit vier worden. Er zijn zo'n 430.000 eenzame konijnen in Nederland. De directeur Sophia-Vereeniging tot bescherming van dieren Hans Baaij schreef samen met Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap, Universiteit Leiden en strijder voor het dierenrecht, een essay waarin gesteld wordt dat eenzame opsluiting van konijnen eigenlijk verboden zou moeten worden. Cliteur en Baaij: ,,Binnen het huidige wettelijke kader is het zeer complex om bezitters van konijnen te vervolgen die hun dieren in eenzaamheid opsluiten. Veerman geeft daar geen prioriteit aan; hij ziet de behandeling van huisdieren als de verantwoordelijkheid van de bezitter. Meer dan 4 miljoen eenzame huisdieren zijn daar de dupe van. Het wordt derhalve hoog tijd voor een Universele Verklaring voor de Rechten van het Gezelschapsdier, en trouwens ook voor een andere minister.''

    • Ellen de Bruin