De Mulhacén is een berg om in de hoogzomer op te gaan

Het was tussen 30 april en 9 mei j.l. soms erg slecht weer in de Sierra Nevada, toen ik er met een groepje een rugzaktrekking met tenten maakte. Van ons oorspronkelijke plan om de hoofdkam met de Mulhacén (3.500 meter) te kruisen, zagen we af. Het was af te lezen aan de sneeuwgrens die op circa 1800 meter begon. Dan is meteen duidelijk hoe het er op 3.000 meter uitziet. Landschap, lucht, wind en temperatuur vormen een continu veranderend weerbericht en in de bergen lees je dat af per hoogtezone. Verrast werden wij niet zozeer door slecht weer, als wel door de plotseling optredende zon en dat was aangenaam. Ook om op zo'n moment te besluiten iets anders te gaan doen.

Andalusië is met haar meer dan 20 natuurparken een waar wandelparadijs, al bleven wij die periode van 10 dagen in de Sierra Nevada. De Mulhacén is een berg om in hoogzomer op te gaan, net zoals je de Alpen doet. Tenminste, dat volgt uit mijn eigen risico-analyse. Daar hoort nog veel meer bij, bijvoorbeeld het 's zomers en 's winters meenemen van een reddingsdeken en het kennen van de alpiene noodsignalen. In handboeken over bergwandelen en bergsport staat daarover nog veel meer te lezen. De ongeluksgroep in de Sierra Nevada had gewoon niet omhoog moeten gaan, de hele week niet. Dit was overal zichtbaar en maakt het dubbel tragisch.

    • Leo Hulst