Amsterdam Sinfonietta

Die Giuseppe Verdi! Hij was in de tweede helft van de 19de eeuw wel de beroemdste operacomponist, maar toch vooral onder de Alpen. Daarboven componeerde Richard Wagner, de meest besproken en de controversieelste operacomponist van de 19de eeuw. Daar leefde ook Johannes Brahms, de erfgenaam van Beethoven, op instrumentaal gebied de Weense muziekgod, die Beethovens strijkkwarttetten overtrof met strijksextetten.

Toen Verdi na Aida even niets te doen had, schreef hij zijn Strijkkwartet in e kl.t. Hij kon het ook, een instrumentaal stuk. Natuurlijk hoort men vleugjes Aida – uiteraard niet de Triomfmars. Verdi deed er bescheiden over, maar stuurde het toch op naar Brahms, die het aardig zal hebben gevonden maar niet veel meer. Het kwartet is nu met Verdiaanse verve op een cd gezet door het kamerorkest Amsterdam Sinfonietta, samen met Tsjaikovski's Souvenir de Florence, Russische muziek uit Italië.

Amsterdam Sinfonietta (Channel Classics CCS SA 211054) ****

    • Kasper Jansen