VVD wil missie extra verlengen

De VVD verwacht dat de Nederlandse troepen, als het kan, langer dan het komende halfjaar in Irak zullen blijven. VVD-fractieleider Van Aartsen ergert zich aan de opstelling van coalitiegenoot D66, die twijfelt over verlenging van de missie.

Dat zei Van Aartsen zei vanmorgen in een interview in het dagblad Trouw. Als reden om langer te blijven, verwijst hij onder meer naar de verkiezingen in Irak die in januari volgend jaar zijn voorzien. Een nieuw mandaat van de Verenigde Naties voorafgaande aan een nieuwe Nederlandse missie acht Van Aartsen ,,wenselijk, maar niet snoeihard noodzakelijk.''

Binnen de Tweede Kamer komen coalitiepartners VVD en D66 steeds meer tegenover elkaar te staan. Het belang van die coalitie staat voor D66 niet voorop als het gaat om de afweging of de Nederlandse troepen langer in Irak moeten blijven. Dat zegt D66-fractieleider Dittrich vandaag in deze krant. Hij reageert daarmee op de druk van de VVD en het CDA op D66 om als coalitiepartijen één lijn te trekken inzake Irak. Van Aartsen zegt in Trouw zich te ergeren aan D66. ,,En irritatie bij mij is niet goed voor de coalitie.''

Het kabinet moet in de komende weken een beslissing nemen over verlenging van de Nederlandse missie met een half jaar na 17 juli. Behalve D66 twijfelt ook het CDA daaraan, vanwege de verslechterende veiligheidssituatie in Irak. CDA-fractieleider Verhagen wil zich niet nader uitspreken totdat het kabinet heeft besloten.

D66 houdt vast aan de voorwaarden van een nieuw VN-mandaat en wil een verzoek van de nieuwe nationale Iraakse regering, die VN-gezant Brahimi momenteel tracht te formeren. ,,En het verzoek moet niet alleen komen van een opperhoofd in Zuid-Irak'', meent Dittrich. Premier Balkenende en minister Kamp (Defensie) verwezen de afgelopen dagen herhaaldelijk naar verzoeken van de provinciale raad van Al-Muthanna, waar de Nederlandse troepen gelegerd zijn.

Het kabinet is volgens een betrokkene ,,net zozeer met het VN-spoor bezig en wil net zozeer dat er een resolutie komt'' als CDA en D66. In de ministerraad zou vandaag geen besluit worden genomen, onder meer omdat premier Balkenende terug is naar zijn vakantie-adres. ,,We willen zo lang mogelijk wachten met een besluit om via onze kanalen bij NAVO en VN alsnog een resolutie af te dwingen'', aldus de betrokkene.

De steun van D66 voor een verlengde missie is waarschijnlijk niet nodig voor een Kamermeerderheid, omdat LPF en SGP ook steun lijken te geven.