Verwarring rond bonus bij Shell

Jeroen van der Veer, topman van de Koninklijke/Shell Groep, heeft over 2003 een voorwaardelijke bonus gekregen bestaande uit 63.000 aandelen Koninklijke Olie. De bonus – die in 2006 wordt uitgekeerd als Shell bepaalde financiële doelen heeft gehaald – is niet aangemeld bij toezichthouder AFM, terwijl dit mogelijk wel had moeten gebeuren.

De 63.000 aandelen zouden tegen de huidige koers van Koninklijke Olie rond de 2,5 miljoen euro waard zijn. Vorig jaar kreeg Van der Veer al 57.000 aandelen in het kader van het long-term incentive plan. Beide pakketten worden na drie jaar uitbetaald als Shell bepaalde financiële doelen heeft bereikt.

Shell heeft de bonus niet aangemeld bij de AFM. ,,Het gaat hier om aandelen met opschortende voorwaarden en we hebben begrepen dat deze, in dit specifieke Shell-programma, niet aangemeld hoeven te worden'', aldus een woordvoerder van het concern. ,,Wij verzwijgen niets.''

De AFM stelt echter dat ook zaken met een opschortende werking gemeld dienen te worden. ,,Maar er zijn allerlei uitzonderingsregels en of deze Shell-aandelen daaronder vallen is nog niet te zeggen'', aldus de zegsman die eraan toevoegde dat de AFM contact zal opnemen met Shell.

De bonusregeling staat in het jaarverslag over 2003 dat Shell op 28 mei zal publiceren. De publicatie is uitgesteld in verband met de diverse bijstellingen van de `bewezen' olie- en gasreserves van Shell sinds 9 januari. Het schandaal leidde tot het ontslag van twee topmanangers van het Nederlands-Britse concern, het aanstellen van Van der Veer als topman en tot het schrappen van de jaarbonus van de bestuurders.