Van Agata tot Aziza

Adelheid, Adora, Agata, Agnes, Alexis, Alina, Alma, Amalia, Amanda, Amber, Anais, Angela, Anna, Anett, Antje, Aphrodite, Ariane, Astrid, Athene, Aurora, Axilia en Aziza. Wat zijn dat? Allemaal meisjes natuurlijk. Fout! Het zijn onvervalste aardappelnamen. Allemaal bedacht door amateur- en professionele aardappelprofessors. En dan heb je nog alleen maar de A gehad. Enig idee hoeveel verschillende aardappelsoorten er zijn? Nee, natuurlijk. Geeft niet. Niemand heeft ze ooit bij elkaar gezien. Het zijn er meer dan vijfduizend. Zullen we eens kijken hoeveel jongensnamen er bij de B zitten? Ik kan ze niet vinden. Wel weer al die meisjes: Barbara, Bea, Beate, Belladonna, Bellona, Benedetta, Berber, Berolina, Bettina en natuurlijk Bintje.

Bintje was een mooi en ijverig Fries meisje dat bij schoolmeester Kornelis Lieuwes de Vries in de klas had gezeten. Die alles van aardappelen wist en nieuwe aardappelsoorten uitvond. In Suameer in Friesland. De meester kweekte de aardappel die hij Bintje noemde voor het eerst in 1905. Bintje was toen al zeventien jaar. Maar eerlijk is eerlijk: in 1902 had hij al een aardappel naar zijn zoon genoemd: Douwe Jan. Die is onbekend gebleven. Bintje eten we haast niet meer. Het was lange tijd een groot succes maar de aardappel bleek heel vatbaar voor allerlei ziektes. Toch is de naam van Bintje nog steeds bekend. Wanneer je elke dag een andere soort aardappel zou eten ben je wel dertien jaar bezig voordat je ze allemaal hebt gehad. Gelukkig zijn er verschrikkelijk veel verschillende aardappelrecepten. Anders moet je twee keer hetzelfde eten.

Had je wel eens een stuk crique op je bord? Vast niet. Per persoon een grote aardappel grof raspen. Je zou de Nicola kunnen gebruiken. Goed wassen en vermengen met een rauw ei en een scheutje room en wat zout en peper. Heb je toevallig wat gebakken uitjes bij de hand dan kun je die er ook door doen. Het hele mengsel bakken in hete olijfolie. Tien minuten aan elke kant, maar vooral niet aan laten bakken. Niet leuk voor je familie en ook niet voor Nicola.

    • Philip Mechanicus