Tsjetsjenië vraagt om Kadyrov jr.

De politieke leiding van Tsjetsjenië wil dat Ramzan Kadyrov, de 27-jarige eerste vice-premier en zoon van de zondag vermoorde president Achmad Kadyrov, president wordt. Ze heeft president Poetin van Rusland gevraagd een artikel in de Tsjetsjeense grondwet, die bepaalt dat een president tenminste dertig jaar oud moet zijn, te schrappen.

Het verzoek is ondertekend door de drie belangrijkste instituten van de Russische deelrepubliek: de Staatsraad, de regering en de Veiligheidsraad, alsmede door de meest prominente islamitische geestelijken.

De Tsjetsjenen kunnen de grondwet zelf alleen wijzigen door een beslissing van het parlement of door een referendum. Waarom het parlement het besluit niet neemt is niet toegelicht. Voor een referendum hebben ze de tijd niet meer: al op 5 september worden presidentsverkiezingen gehouden en op zo'n korte termijn kan een volkstelling niet meer worden georganiseerd. In de Tsjetsjeense grondwet staat overigens niet dat de Russische president de bevoegdheid heeft de grondwet te wijzigen.

Ramzan Kadyrov leidt een door zijn moorden, afpersingen en willekeurige executies beruchte veiligheidsdienst van het pro-Russische gezag in Tsjetsjenië. Hij heeft gezegd bereid te zijn het presidentschap te accepteren ,,als het volk dat wil''. ,,We vechten voor het volk en we sterven voor het volk. We doen wat het volk ons vertelt dat we moeten doen.''

Ramzan Kadyrov zelf ontmoet vandaag in Moskou hoge Russische functionarissen. Hij heeft ook een nieuw gesprek met Poetin – het tweede van deze week: hij stond zondag naast Poetin toen die de dood van zijn vader veroordeelde.