Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over Congo, waar de afgelopen tien jaar meer dan 3 miljoen doden zijn gevallen bij de strijd tussen regeringssoldaten en rebellen. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er wereldwijd één miljard mensen die lijden aan overgewicht. Reportage over vetzucht als epidemie. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage over het optreden van het Amerikaanse leger in Irak: bevrijdings- of bezettingsmacht? Ook aandacht voor de Nederlandse militairen in Irak. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf. Bigger than James Dean, over de jonge Nederlandse acteur Christiaan Röllich die wil doorbreken in Amerika. Hij wordt de nieuwe James Dean – nee, nog groter, voorspelt hij in 1996, op 24-jarige leeftijd. Vijf jaar later heeft Röllich wel een mooie auto, maar verder dan stand-in voor Brad Pitt in Ocean's Eleven heeft hij het nog niet geschopt. Ned.3, 21.05-22.00u. Herh: 21 mei, 14.05-15.00u.

AMUSEMENT

De verbouwing. Jaap en Monique de Klerk gaan hun keuken verbouwen. Monique heeft een dure smaak, Jaap wil de kosten drukken. Ze hopen met kerst de nieuwe keuken te kunnen gebruiken, maar het nieuwe aanrechtblad zit vol kuiltjes en gaten. En Monique is ook nog in verwachting. Tweede aflevering in een drieluik van Frans Bromet. Ned.1, 19.30-20.00u.

KUNST

R.A.M. Cannes Journaal. Interview met de Mexicaanse acteur Gael Garcia Bernal, bekend van Amores Perros en Y tu mamá también. En een gesprek met de Nederlandse producent/distributeur San Fu Maltha over Cannes. VPRO, Ned.3, 23.47-00.02u.

TV3. Beeldend kunstenaar Marc Bijl over zijn `corporate graffiti'; reclameslogans en advertenties in de openbare ruimte. En een bezoek aan Lidy Jacobs, kunstenares en dwerg. Zij maakt `knuffelgenitaliën'. NPS, Ned.3, 19.35-1955u.

FILM

.The Truman Show (Peter Weir, 1998, VS). Regisseur Weir ontmaskert de wereld van televisiesoaps en reality-tv zonder ook maar een moment te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan grote, romantische verhalen. Hoofdpersoon is de dertigjarige Truman Burbank die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende tv-show, door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze gestalte gegeven. Yorin, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

.In the Line of Fire (Wolfgang Petersen, 1993, VS). Politieke doorsneethriller met intelligent scenario. Clint Eastwood excelleert als de gedesillusioneerde voormalige bodyguard van JFK, die faalde in zijn opdracht en een herkansing krijgt geboden als John Malkovich zich aandient, een potentiële moordenaar van de nieuwe president. VRT, 21.35-23.39u.

Gladiator (Ridley Scott, 2000, Engeland/VS). Een van de grootste bioscoopsuccessen van 2000 in Nederland is historische spektakelfilm over het Romeinse Rijk, die behalve over talloze figuranten en gigantische sets ook nog eens beschikte over computer generated images (CGI). Net5, 22.00-0.50u., onderbroken door reclame.

.Postcards from the Edge (Mike Nichols, 1990, VS). Intelligent amusant portret van een dochter (Meryl Streep) en een moeder (Shirley MacLaine) in narcistisch Hollywood, gebaseerd op de autobiografische roman waarin Carrie Fisher (prinses Leia uit de Star Wars-trilogie) haar drugsprobleem beschreef en haar problematische relatie met moeder Debbie Reynolds. Ned.2, 23.55-1.35u.

Unforgiven (Clint Eastwood, VS, 1992). Zie TV-Vooraf. Veronica, 00.00-02.25u., onderbroken door reclame.

.Le lait de la tendresse humaine (Dominique Cabrera, 2001, Frankrijk/België). Christelle kan er niet meer tegen, tegen haar baby, tegen haar zoons, haar werk, haar man en dan ook nog een overlopend bad. Ze vlucht naar de keuken van de buurvrouw en blijft daar zitten. Ze doet niet meer mee. Regisseuse Cabrera wist dit onschuldige voorval op te blazen tot een film van anderhalf uur. Een verhaal met de menselijke goedheid als motor. Ned.3, 0.02-1.40u.

RADIO

De avonden. Het Gesproken Uitzicht van Frans Nies. Boekbesprekingen in De Droomhandel. Gesprek met de fotografe Nicole Segers van de tentoonstelling `Het einde van Europa' in de Rotterdamse Kunsthal.In De Levende Dichters Almanak Joep Kuiper (1981). 747AM, 21.02-23.00u.