Stappen prins tegen sites met privé-beelden

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zullen juridische stappen ondernemen tegen twee Nederlandse internetsites die sinds gisteravond beelden aanbieden die afkomstig zijn van een gestolen digitale camera van prinses Máxima.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanmorgen gezegd. Of het om een aangifte bij het openbaar ministerie gaat of een civiele zaak, is nog niet besloten.

Tijdens een vakantie van Willem-Alexander en Máxima, vorige week in Argentinië, is de digitale camera van de prinses ontvreemd. De beelden die in het geheugen van de camera stonden, onder meer filmpjes van de dochter van het echtpaar, prinses Amalia, zijn nu te zien op internet en worden tevens te koop aangeboden aan roddelbladen en tv-zenders.

De Argentijnse televisiezender America tv wist gisteren als eerste de hand te leggen op de beelden, en zond die uit. Enkele Nederlandse websites verwijzen slechts naar de beelden op de site van de Argentijnze zender, maar de websites www.liquid-motion.nl en home.deds.nl hebben ook kopietjes van de film op Nederlandse webservers gezet. ,,Tegen deze ontwikkelingen op internet zal de advocaat van het paar optreden'', aldus een RVD-woordvoerder vanmorgen.

De RVD deed gistermiddag, toen bekend werd dat de beelden op het net staan en te koop worden aangeboden, een bericht uitgaan waarin gemeld wordt dat publicatie van de beelden strafbaar is. Dit is na overleg met de advocaten van het paar gebeurd.

De RVD meldt dat ,,het kopen van deze beelden een misdrijf is'' en ,,het publiceren van die beelden, ongeacht de wijze waarop, onrechtmatig is wegens de ernstige inbreuk die aldus gemaakt wordt op de privacy van de op deze beelden voorkomende personen''

De beheerders van de website www.staatsgeheim.com, die twee mirrors van het originele filmpje aanbiedt op eerder genoemde websites, schrijven dat zij juridisch advies hebben ingewonnen waaruit volgens hen ,,blijkt dat we dit filmpje gewoon kunnen aanbieden''. Een mirror is een kopie van een deel van een website. ,,Van heling is geen sprake omdat we louter een mirror hebben gemaakt van een publiekelijk beschikbare videostream'', aldus de beheerders.