Sonia Gandhi begint met de formatie

Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij die gisteren werd uitgeroepen tot de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in India van de afgelopen weken, is vanochtend coalitiebesprekingen begonnen met potentiële partners over de vorming van een nieuwe regering.

Een van de belangrijkste partijen waarmee wordt onderhandeld, is de Communistische Partij van India.

Volgens secretaris-generaal Oscar Fernandes van de Congrespartij bestaat er bij de andere partijen ,,consensus'' over de benoeming van Sonia tot premier, en wordt ook binnen de Congrespartij zelf grote druk op haar uitgeoefend om het premierschap op zich te nemen. ,,Het is 100 procent zeker dat zij premier wordt'', aldus Fernandes. Zelf heeft de beoogde premier zich nog niet uitgesproken over haar ambities. Ze zei gisteravond alleen maar dat het formatieproces de komende dagen op gang zal komen.

Net als in het buitenland klinkt ook in de Indiase media verbijstering door over de volstrekt onverwachte overwinning van de Congrespartij en de electorale afstraffing die de hindoe-nationalistische BJP van premier Atal Bihari Vajpayee kreeg. Alom wordt de nederlaag toegeschreven aan het falen van de BJP om de grote massa op het arme platteland deelgenoot te maken van de economische ontwikkeling.

Op de belangrijke beurs van Bombay werd de euforie over de opmars van de Congrespartij vanochtend getemperd door aanvankelijk zeer forse koersdalingen. Volgens analisten vrezen beleggers dat economische liberalisering en saneringen in onder meer de bankensector de komende jaren op een laag pitje worden gezet.

De twijfel over het economische beleid wordt vergroot door het vooruitzicht dat de overwinning van de Congrespartij en haar traditionele coalitiegenoten niet groot genoeg zal uitvallen om de meerderheid in het 543 zetels tellende parlement te behalen. De bestaande alliantie rond de Congrespartij, die volgens de laatste telling uit zal komen op mogelijk rond de 220 zetels, zal toenadering moeten zoeken tot met name de Communistische Partij van India en ander linkse partijen. Vandaag waren besprekingen nog in volle gang, al spraken woordvoerders van de Congrespartij over goede vooruitgang.

De grote verliezer van de verkiezingen, de gisteren afgetreden premier Vajpayee, zei gisteren dat de BJP de regeringstaak heeft opgegeven, maar ,,niet onze verantwoordelijkheid om de natie te dienen''. ,,We hebben een verkiezing verloren, maar niet onze overtuiging'', zei hij. ,,Overwinning en nederlaag zijn onderdeel van het leven, die je met berusting moet accepteren.''

Sonia's overwinning werd gisteren niet alleen door haar aanhangers gevierd in India, maar ook toegejuicht door Italiaanse media. Zij werd geboren in Orbassano, in de buurt van Turijn.