Salarissen bij semi-overheid gaan omhoog

De salarissen van de top van overheidsbedrijven en non-profitinstellingen zijn vorig jaar gestegen. 44 procent van deze bestuurders verdiende ten minste 5 procent meer dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het weekblad Intermediair.

De ranglijst wordt aangevoerd door Michiel Boersma, bestuursvoorzitter van stroombedrijf Essent. Zijn jaarsalaris was vorig jaar naar schatting 850.000 euro. Een exact cijfer is niet bekend, omdat Essent in het jaarverslag de totale beloning voor de raad van bestuur vermeldt en die niet uitsplitst naar personen. Boersma verdient daarmee bijna tweeënhalf keer zoveel als Ronald Blom van energiebedrijf Eneco, die 350.000 euro krijgt.

Op de tweede plaats staat de bestuursvoorzitter van Schiphol, Gerlach Cerfontaine, die in totaal 662.000 euro ontving.

Er blijken grote onderlinge verschillen te bestaan tussen de salarissen. Hans Smits van de Staatsloterij, met honderdvijftig man personeel, verdient bijna twee keer zoveel als bijvoorbeeld Simon Kuipers, die als bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen 4.500 man onder zich heeft.

Intermediair onderzocht honderd non-profitbedrijven en overheidsbedrijven: vennootschappen als Essent, Schiphol en de NS, waarvan de aandelen volledig in handen zijn van de staat of de regionale overheid. Als salaris is het brutosalaris genomen, aangevuld met bonussen, toeslagen, pensioenlasten en dergelijke.

Bijna alle managers uit het onderzoek verdienen aanmerkelijk meer dan minister-president Balkenende.

Minister De Geus (Sociale zaken, CDA) laat in een reactie op het onderzoek weten dat het salaris van managers van overheidsbedrijven alleen bij hoge uitzondering boven dat van ministers mag liggen. ,,Als er met premie- en belastinggeld wordt gewerkt, is het ministerssalaris de norm. Als er meer wordt verdiend, moet er door de minister of de verantwoordelijke werkgever, zoals de burgemeester, persoonlijk naar gekeken worden.''

Het onderzoek sluit aan bij cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van vorige week. Daaruit bleek dat 1.500 werknemers bij de overheid een hoger salaris hebben dan ministers. Ruim 1.200 van hen werken bij universiteiten en academische ziekenhuizen.

Vorige maand adviseerde een commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal om de ministerssalarissen 30 procent te verhogen, tot circa 144.000 euro. Uit het rapport van deze commissie bleek dat topambtenaren gemiddeld 30 procent meer verdienen dan ministers.

Eerder had minister De Geus naar aanleiding van het onderzoek van Intermediair gezegd dat sommige directeuren in de semi-publieke sector het beste van twee werelden willen. ,,Ze kijken naar het bedrijfsleven voor de beloningsstructuur, maar behouden de rechtsbescherming die meer behoort bij de publieke sector. Neem nu de stroomsector: die heeft nu nog niet veel last van de tucht van de markt, maar de top verdient wel hoge inkomens.''