Rode Kruis herhaalt kritiek

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) is onverminderd kritisch over het lot van de 595 gevangenen op Guantánamo Bay.

Het ICRC heeft zich, tegen de eigen richtlijn om het stilzwijgen te bewaren in, meermalen publiekelijk uitgesproken over de onzekere toestand op de basis. Voormalig hoofd van de delegatie Daniel Cavoli noemde die vorig jaar ,,zorgwekkend''. Die kritiek geldt nog steeds, zo zei een woordvoerder vanochtend. Ook kritiek van het Rode Kruis dat de VS niet voldoende maatregelen nemen om de situatie te verbeteren ,,geldt nog steeds''. Verder wil het ICRC geen mededelingen doen.

Twee Britten die vastzaten in de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay hebben in een open brief aan president Bush beschreven hoe zij worden mishandeld. Shafiq Rasul en Asif Iqbal, die in maart werden vrijgelaten, beschrijven hoe ze door bewakers werden verblind met stroboscooplampen, bedreigd werden met honden en met luide muziek uit hun slaap werden gehouden. Ook zouden ze tijdens ondervragingen uren moeten hebben hurken.

Ook de advocaat van de Australiër David Hicks zegt dat zijn cliënt is mishandeld, en dat de misdragingen ,,verder gingen dan gewone stress en bedreiging''. Hicks zou dit eind 2002 aan het Rode Kruis hebben gemeld en daarna zou de mishandeling zijn afgenomen. Advocaat Stephen Kenny wilde in gesprek met Australische media verder geen mededelingen doen omdat hij een zwijgplicht heeft. Hicks is een van de eerste Guantánamo-gevangenen is die voor een militair tribunaal zal verschijnen.

The New York Times meldt onderwijl dat de ondervragingsmethoden die het leger gebruikt in Guantánamo Bay en in andere, niet nader genoemde plaatsen, zo streng zijn dat de federale recherche FBI zijn agenten verbiedt aanwezig te zijn. Dit om hen niet in opspraak te laten komen bij mogelijke strafrechtelijke zaken. Het leger ontkent alle beschuldigingen.