Resultaat van Wolters beter dan verwacht

Uitgeverij Wolters Kluwer heeft in de eerste drie maanden van dit jaar zijn resultaat zien verbeteren op een 6 procent lagere omzet. De cijfers waren beter dan analisten hadden verwacht.

In het eerste kwartaal, traditioneel het slechtste van de uitgever, draaide Wolters Kluwer quitte tegen een verlies van 4 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet daalde van 812 naar 765 miljoen euro.

Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Nancy McKinstry, die vorig jaar Rob Pieterse opvolgde, weerspiegelen de ,,goede resultaten'' het succes van de nieuwe driejaarsstrategie van Wolters Kluwer. McKinstry kondigde vorig jaar aan dat er 1.600 banen verdwijnen bij het concern. Bij heel Wolters Kluwers daalde het aantal voltijds arbeidsplaatsen in een jaar tijd met al ruim duizend banen tot 18.262. Daarnaast zal Wolters voortaan meer op eigen kracht moeten groeien en minder door overnames te plegen. Ook de schulden moeten omlaag.

Het afgelopen kwartaal daalden de personeelskosten als percentage van de omzet. De nettoschuld werd met 16 procent teruggebracht ten opzichte van 31 maart 2003. Onduidelijk is in hoeverre de daling van de Amerikaanse dollar hiervan de oorzaak is.

McKinstry omschreef het eerste kwartaal als ,,een goed begin''. ,,Voor de eerste keer in vijf kwartalen zijn we erin geslaagd autonome groei te realiseren.''

Wolters Kluwers voornaamste concurrenten zijn het Brits-Nederlandse Reed Elsevier en het Canadese Thomson. Vorig jaar erkende McKinstry nog dat de resultaten iets achterbleven bij die van de branchegenoten. McKinstry stelt nu: ,,Op gebieden waar we elkaars concurrenten zijn, presteert Wolters Kluwer hetzelfde of iets beter.''

In Europa bleven de marktomstandigheden zwak. In de Verenigde Staten gingen daarentegen de zaken beter.