Recordprijzen in New York voor moderne kunst

Bij veilingen van moderne kunst in New York zijn zowel bij Sotheby's als bij Christie's vele recordprijzen gehaald. Bij veilinghuis Christie's, dat een omzet van 102 miljoen dollar haalde, werden onder andere hoge bedragen betaald voor kunstwerken van de in Nederland wonende Zuid-Afrikaanse Marlene Dumas en van de Amerikaan van Nederlandse afkomst Willem de Kooning. Het schilderij The Dance uit 1992 van Dumas bracht omgerekend 547.000 euro op. Het beeld Staand figuur uit 1984 van De Kooning haalde een bedrag van omgerekend bijna 3 miljoen euro. Topstuk was Number 12 uit 1949 van de Amerikaanse schilder Jackson Pollock, dat voor iets meer dan 10 miljoen euro van de hand ging. Bij Sotheby's werden recordprijzen betaald voor 13 kunstenaars, onder wie Ellsworth Kelly, Jasper Johns, Clyfford Still, Maurizio Cattelan, Yoshitomo Nara en Takashi Murakami, die steeds hogere prijzen haalt. Het duurste stuk daar was Roy Lichtensteins Step-On Can with Leg dat ruim 5 miljoen dollar opbracht.