President Zuid-Korea terug in ambt

Het Zuid-Koreaanse Constitutionele Hof heeft vandaag president Roh Moo-hyun in zijn ambt hersteld. Het Hof heeft de motie van afzetting die het parlement twee maanden geleden aannam, afgewezen.

De progressieve president Roh komt sterker dan ooit uit de strijd met de conservatieven, die heeft geleid tot twee maanden crisis rond zijn presidentschap. De kiezers hebben de conservatieven afgestraft voor hun afzetting van Roh bij de parlementsverkiezingen vorige maand. Rohs partij veroverde een meerderheid. Voor het eerst regeert in Zuid-Korea nu een progressieve president gesteund door een progressief parlement. De president en de conservatieven hebben allebei laten weten de uitspraak van het Hof ,,nederig'' te zullen accepteren.

De conservatieven grepen twee maanden geleden een uitglijder van de president aan om hem af te zetten. Roh sprak tijdens een persconferentie zijn steun uit voor de progressieve Uri Partij bij de toen aanstaande parlementsverkiezingen. De kieswet verbiedt een dergelijke uitspraak. Het Constitutionele Hof stelde vandaag echter dat dit vergrijp niet genoeg is om de president uit zijn ambt te zetten. Twee andere redenen die door de conservatieven waren aangevoerd – corruptie van medewerkers van de president en incompetent economisch beleid – werden door het Hof als irrelevant van tafel geveegd.

Naar verwachting zal president Roh, mede vanwege de gewijzigde verhoudingen in het parlement, zijn kabinet wijzigen alvorens hij opnieuw aan de slag gaat. Premier Goh Kun, die twee maanden lang het ambt waarnam, zal volgens een medewerker vanavond aan Roh laten weten bereid zijn af te treden. Roh zelf zal na twee maanden stilte morgen via een televisietoespraak voor het eerst het Koreaanse volk toespreken.

Sinds midden jaren negentig zijn de Koreanen bezig schoon schip te maken met het verleden. De verliezers zijn de conservatieven, voortkomend uit de elite die tot 1945 met de Japanners collaboreerde, vervolgens door de Amerikaanse bezettingsmacht werd gehandhaafd en tot in de jaren tachtig via militaire regimes het land onder de duim hield. Dit voorjaar – bijna zestig jaar nadat de Japanners het land verlieten – werd in het parlement een wet aangenomen om de waarheid over collaboratie met de Japanners boven water te krijgen. Dit verklaart het felle verzet van de conservatieven.

Bij de jaarvergadering van de Aziatische Ontwikkelingsbank op het Zuid-Koreaanse eiland Cheju werd positief gereageerd op de terugkeer van Roh. Hij streeft naar liberalisering en hervorming van de economie, maar vergeet zijn progressieve achtergrond niet en streeft ook naar versterking van de sociale zekerheid. ,,Juist omdat Roh ook met de bonden kan praten'', zegt analist Takahiro Ogawa van het kredietbeoordelingsbedrijf S&P, ,,heeft hij de kans de bestaande kwesties te regelen''. Er was stille hoop dat Roh alsnog op zaterdag de openingsceremonie zou toespreken, maar dit zal niet gebeuren.

    • Hans van der Lugt