Pas verschenen: NON-FICTIE

De Nederlandse kastelengids. THOTH/Nederlandse kastelenstichting, 336 blz. €14,90

Gids over zo'n 150 kastelen, historische buitenplaatsen, kasteelruïnes en landgoederen. Met beknopte praktische informatie over openingstijden, bereikbaarheid en mogelijkheid om te eten of te overnachten. Met foto's van Jan Derwig waarop het altijd mooi weer is.

Eli Asser: Alles is meegenomen.

De Arbeiderspers, 351 blz. €17,95

Door schrijver en journalist Eli Asser (1922) zelf ingeleide uitgave van zijn correspondentie met zijn vrouw Eefje vanuit hun onderduikadressen tijdens de Duitse bezetting.

Pieter Winsemius: Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Over Cruijff en leiderschap. Balans, 224 blz. €14,95

Nieuw boek over voetbal, leiderschap en het meestbesproken orakel van Nederland door cruijffoloog en ex-minister Pieter Winsemius, die zijn honorarium ter beschikking heeft gesteld aan de Johan Cruyff Foundation, die `wereldwijd sport en beweging voor kinderen met en zonder handicap' stimuleert.

Albert Blankert: On Dutch Painting. Rembrandt, Van Beke, Vermeer and Others, Waanders, 352 blz. €55,–

Kunsthistoricus Blankert baarde opzien door het typische Hollandse oerbeeld van de zeventiende-eeuwse schilderkunst te verruimen. In artikelen en tentoonstellingen liet hij zien hoe internationaal de Nederlandse Italianisanten en classicisten werkten. En hij publiceerde belangrijke studies over Vermeer en Ferdinand Bol. Ruim twintig van zijn artikelen zijn nu gebundeld.