Pas verschenen: Literatuur

Aapverhalen.

Wereldbibliotheek, 256 blz. €15,90

Stine Jensen, in 2002 gepromoveerd op de vraag waarom vrouwen houden van apen, stelde een bundel samen met nieuwe en reeds gepubliceerde verhalen van Nederlandse auteurs waarin de aap een rol speelt. Bijdragen van onder anderen F. Bordewijk, Maria van Daalen, Arnon Grunberg en Willem Frederik Hermans.

Willem Brakman: De afwijzing. Querido, 136 blz. €15,90

Willem Brakman debuteerde op 39-jarige leefdtijd. Sindsdien is er minstens eenmaal per jaar een boek van hem verschenen. De afwijzing is Brakmans 51ste roman – over een schrijver op leeftijd. In een interview met deze krant zegt Brakman: ,,Mensen denken dat ik snel schrijf, maar dat is een misvatting. Maar ik schrijf wel onophoudelijk. Ik heb een traag talent'' (CS, 05.09.03).

Remco Campert: Over mijn vader.

De Bezige Bij, 54 blz. €9,90

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Remco Campert 29 juli a.s. een feestuitgave van de novelle over zijn vader die eerder verscheen, samen met een verhaal van Jan Mulder over zijn zoons, als Familie-Album, het boekenweek-essay 1999.

Jacques Kruithof: Het slotfeest.

Atlas, 636 blz. €24,90

Als dertienjarige nam de jonge Melchior een besluit zijn leven te wijden aan boeken en de liefde. Nu hij in de veertig is gaat hij na wat daarvan is terechtgekomen. Vuistdikke roman in dagboekvorm geschreven, waarin Jacques Kruithof (1947) terugblikt op de tweede helft van de twintigste eeuw.

Audrey Niffenegger: De vrouw van de tijdreiziger (The Time Traveler's Wife). Vert. Jeannet Dekker,

Arena, 510 blz. €22,50

Een bestseller in Amerika is deze debuutroman van de Amerikaanse Audrey Niffenegger. In wisselend perspectief en steeds verspringend in de tijd wordt het verhaal verteld van een echtpaar waarvan de man, zonder dat hij er iets aan kan doen, door de tijd reist. `Niffenegger mag haar plotlijnen dan vaardig met elkaar verweven, een groot stiliste is ze niet' vond Pieter Steinz, maar ze `weet wél gevoel over te brengen. Daarin ligt ook een deel van de verklaring van het succes dat The Time Traveler's Wife in de afgelopen maanden in Amerika had en ongetwijfeld ook in Nederland zal hebben. De roman is een ode aan liefde en trouw' (Boeken, 13.02.04).

Jean Pierre Rawie: Verzamelde verzen. Bert Bakker, 270 blz. €25,–

Jubileumuitgave met alle tot nu tot gepubliceerde poëzie van Jean Pierre Rawie, ter gelegenheid van zijn 25-jarig dichterschap. Het boek bevat een cd waarop de dichter zijn gedichten voordraagt.

Jane Smiley: In goed vertrouwen (Good Faith). Vert. Wim Scherpenisse,

De Geus, 508 blz. €24,90

Een makelaar leeft in alle tevredenheid met zichzelf totdat hij in goed vertrouwen een deal met iemand sluit om snel geld te verdienen. Roman van de Amerikaanse schrijfster Jane Smiley (1949) over hebzucht en zelfbehagen tegen de achtergrond van de economische welvaart in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Jane Smiley won in 1992 de Pulitzer Prize voor A Thousand Acres, later verfilmd met Michelle Pfeiffer, Jessica Lange en Jennifer Jason Leigh in de hoofdrollen.