Now, wow en nu ook super wow

Vanaf vanavond kan Rotterdam weer dansen en feesten. Club Now en Wow opent na anderhalf jaar op een nieuwe locatie. Organisator Langebach: ,,Hee jongens, niet te veel ontwerpen hè!''

Na het opruimen van kilo's graan, stof en hordes ratten, is de veertig meter hoge graansilo van donkergrijs beton aan de Maashaven midden in de Tarwewijk bijna klaar voor het eerste feest van danceclub Now & Wow. Creative director Ted Langenbach: ,,Het is een raadsel waar de ratten gebleven zijn. De Turkse bakker hier tegenover draait wel wat minder goed de laatste tijd.''

De feesten van Now & Wow gaven Rotterdam een hip imago in het hele land. De uitnodigingen op vaak verrassend vormgegeven flyers trokken bezoekers tot vanuit ver voorbij Amsterdam. Na de sluiting, meer dan een jaar geleden, zocht de club lang naar alternatieve huisvesting.

De nieuwe Now & Wow oogt nog lang niet af. Op de kade van de Maashaven, waar straks de vrouwenparkeerplaatsen komen – zodat zij niet ver door het donker hoeven te lopen – rijden heftrucks af en aan. Lassers klussen aan de ingangen van de silo. Binnen is het nog drukker. Groepjes bouwvakkers boren, zagen en drinken koffie. Decorstukken liggen verspreid, toiletpotten staan in plastic te wachten op een plek, snoeren en houten panelen bezaaien de betonnen vloer.

De chaos van de half afgemaakte locatie is typerend voor de filosofie van Langenbach: ,, Je moet niet iets bedenken en dat opdringen aan het publiek. Dingen moeten ontstaan tijdens het gebruik. Bovendien is het niet cool om iets te bedenken. Wat je vandaag bedenkt, hoeft morgen niet meer interessant te zijn.'' Belichting, muziek, bar en toiletten zijn vrijdag klaar, belooft Langenbach.

De ruim 6000m² betonnen oppervlakte is opgedeeld in drie ruimtes. De Now-zaal wordt poppodium. De Wow-zaal is de `variabele factor', aldus Langenbach. Hier zullen wisselende optredens komen. ,,Een ultieme mix van dance, pop, video-art en theater.'' Tussen de twee zalen komt het nieuwe onderdeel Super-Wow. ,,De socialize-ruimte'', vertelt Langenbach. ,,Daar heerst de pleinfilosofie, mensen overleggen wat ze gaan doen, gaan we naar de Wow of naar de Now?'' Vanuit de Super-Wow leidt een trap naar de Underground, waar je kunt loungen.

Ondanks Langenbachs afkeer van alles wat ontworpen en bedacht is, lopen er ontwerpers rond in de koude, kale ruimtes. Ze zijn bezig met de bar in de Super-Wow. Langenbach: ,,Hee jongens, niet te veel ontwerpen hè!'' De vormgevers horen bij Langenbachs creatief team, waar ook kunstenaars en decorbouwers in zitten. Ze verzorgen de aankleding van de Now & Wow, voor zover Langenbach dat toestaat. Voor de sponsoring heeft het team een creatieve oplossing gevonden. Bij de bars hangen stellages waarin rijen van honderden flesjes klemzitten tussen metalen pinnen. Door al die identieke flesjes ontstaat een patroon van labels en is het merk bijna onherkenbaar.

Langenbach heeft het interieur van de silo uit de vorige eeuw behouden. Op de grote stalen buizen komen schijnwerpers. De genummerde openingen in de muur naast de entree worden garderobeloketten. Tussen de openingen komen projecties van popsterren. ,,Zo hangt je jas bijvoorbeeld op Lenny Kravitz nummer 140'', zegt Langenbach. De trechtervormige gaten in het plafond, waar vroeger het graan vanuit de silo doorheen kwam, blijven in tact.

Now & Wow moest anderhalf jaar geleden weg uit het pand op het Sint Jobsveen, omdat het contract afliep. Toen de onderhandelingen met Van Nelle over nieuwe huisvesting in hun fabriek spaak liepen, besloot Langenbach zijn zinnen te zetten op de silo. De Tarwewijk is een van de minder welvarende buurten van Rotterdam. ,,Door een hotspot in een wijk te plaatsen verhoog je het zelfrespect van de bewoners.''

    • Lotte de Wit