Minister Rumsfeld

Van alle walgelijke beelden uit Irak was veruit het walgelijkste beeld wel dat van minister Rumsfeld die, naar aanleiding van de aanhoudende kritiek op zijn falen m.b.t. de plaatsgevonden hebbende martelingen, breed grijnzend verklaarde dat hij was opgehouden de kranten te lezen, en daarvoor een lachsalvo en een applausje oogstte van de aanwezige militairen.

Toen hij daarna ook nog vond dat de Amerikaanse militairen later trots op hun missie zouden kunnen terugkijken, deed mij dat onweerstaanbaar denken aan de onlangs weer uitgezonden geluidsopname van Himmler, die in een geheime bijeenkomst met de top van de SS verklaarde dat hij het een van de grootste prestaties in de menselijke geschiedenis ooit achtte, dat zijn SS'ers, ondanks de duizenden moorden die ze per dag begingen, `immer anständig' gebleven waren. Kan iemand mij uitleggen waarom de nazi's onze vijanden waren, en de Bush-regering onze bondgenoot?

    • O.L.E. Jongmans