Jan Brandes

In het Cultureel Supplement van 7 mei schrijft Rudy Kousbroek een artikel over het boek The world of Jan Brandes. Hij beklaagt zich daarin over het feit dat het boek in het Engels is uitgegeven, waardoor hij het oorspronkelijk Hollands niet kan achterhalen. Ik wil hem er op wijzen dat een tijdgenoot van Brandes, François Valentijn (ook een dominee!), eveneens over die tijd heeft geschreven in Oud en Nieuw Oost-Indiën. Dat gaat over het reilen en zeilen van de VOC. Hij beschrijft daarin ook land, volk en natuur. In Deel V beschrijft hij de jacht op olifanten in Ceylon. De tekening daarbij is niet zo fraai als die van Brandes. Daar staat tegenover dat de heruitgave van het boek in het oorspronkelijke Hollands is. Het boek, vijf delen in acht banden, wordt uitgegeven door Uitgeverij Dingeman Van Wijnen.

    • F.G. van der Heide Doorwerth