`Ik heb geen goddelijke gave'

Basketbalcoach Ton Boot heeft met Groningen verrassend de finale van de play-offs bereikt door een zege op Amsterdam.

Hoewel hij zijn spelers de credits gunt, heeft `kampioenenmaker' Ton Boot opnieuw een kunstje geflikt. De man die landstitels won met Den Bosch, Den Helder en Amsterdam, heeft nu succes met MPC Capitals uit Groningen, waar de trouwe aanhang al jaren smacht naar succes van hun basketbalclub `Donar'.

De ploeg van Boot zorgde gisteravond voor een stunt door Astronauts, favoriet voor een finaleplaats in de play-offs, in Amsterdam met 58-56 te verslaan en zo de eindstand in de best-of-five serie op 3-2 te brengen. In de finale wacht Den Bosch, dat zich dinsdag verrassend ontdeed van landskampioen Eiffel Towers, de meest kapitaalkrachtige eredivisieclub.

Boot werd aan het begin van het seizoen als de verlosser binnengehaald in `basketbalbolwerk' Groningen en moest de club na een aantal magere jaren weer terugbrengen naar de topvier van Nederland. Dat is hem gelukt. Sterker: hoewel Boot voor de halve finales van de play-offs de kans op een finaleplaats heel klein achtte, staat hij opnieuw in de finale.

De wijze waarop underdog Groningen, in 1998 voor het laatst finalist, de Astronauts afblufte was spectaculair. Volgens Boot werd zijn ploeg in de eerste helft ,,van de vloer geveegd''. Na een schijnbaar kansloze 41-26 achterstand kwam Groningen na een inhaalrace alsnog langszij.

Hoe is de sfeer bij Groningen na dit succes?

Ton Boot: ,,Ik ben trots dat basketbal in Groningen weer leeft. Dinsdag (64-49 zege op Astronauts, red.) was het Martiniplaza uitverkocht en was het een gekkenhuis. Heel speciaal. We trokken dit seizoen gemiddeld 2.000 toeschouwers. Toen ik bij Astronauts werkte, had ik vier jaar lang (vier landstitels, red.) een goed team, maar we trokken slechts een paar honderd toeschouwers. Groningen is een basketbalbolwerk. Daarom heb ik ook voor de club gekozen. Gisteren waren 800 man meegekomen naar Amsterdam. We speelden als het ware een thuiswedstrijd.''

Heeft succescoach Boot zijn kunstje opnieuw geflikt?

,,Nee, dan doe ik anderen tekort. Het is geen valse bescheidenheid, maar de spelers moeten het doen op het veld. Ik heb geen goddelijke gave. Het enige wat ik doe is bijsturen. De credits gaan naar het team. Ik ben trots op de jongens. Wij missen onze beste speler (Young, red.) en moesten voor de play-offs de switch maken van frivool naar werkbasketbal.''

Den Bosch schakelt titelhouder Eiffel Towers uit en u wint van favoriet Astronauts. Een verassende finale?

,,Absoluut. Als je ziet dat de nummers drie (Groningen, red.) en nummer vier de toptwee van de reguliere competitie uitschakelen. Op papier heeft de kwaliteit het verloren. Vooraf hadden wij minder kans dan Amsterdam. Er is wel een groot verschil tussen de competitie en de play-offs. Wij hebben de nederlagen in de competitie genomen en daar lessen uitgetrokken. In de play-offs is het een fysiek gevecht.''

Hoe staat uw selectie ervoor na de fysiek zware halve-finaleserie?

,,We hebben een heel smalle basis. Ik heb maar vijfenhalf tot zes spelers beschikbaar. We missen goede spelers zoals Young en nu ook Mikalajunas. We krijgen weer een zware serie. Mentaal zit het goed maar de vraag is waar het fysieke breekpunt ligt. Gisteren was voor ons een groot gevecht. Dat is onze enige kans om te overleven, maar het vergt veel van de spelers.''

Wat zijn de kansen van Groningen in de finale tegen Den Bosch?

,,Zij hebben ook geen brede selectie, maar ze missen niet de beste spelers. Ze hebben een stabiel team met zes goede spelers en hun spel is verbeterd. Wij spelen werkbasketbal. Dat zie je ook aan de lage scores in de halve finale. Den Bosch speelt frivool basketbal en was aan het slot van de competitie het beste team. Zij hebben het momentum.''

    • Pieter de Vries