Hoofdrol Komproe in prostitutiezaak

Circa honderd Dominicaanse en Colombiaanse prostituees hebben op Curaçao een kort geding aangespannen tegen de Antilliaanse overheid. De vrouwen, die geen visum hebben, konden de afgelopen maanden toch Curaçao binnenkomen dankzij een vrijbrief van de voormalige minister van Justitie, Ben Komproe.

In verband met deze brief is het openbaar ministerie op de Antillen onlangs een strafrechtelijk onderzoek naar Komproe gestart wegens valsheid in geschrifte en corruptie. De vrouwen kregen de brief via de eigenaar van het bordeel Campo Alegre op Curaçao.

Tijdens het kort geding, dat gisteren diende, maakte het OM gebruik van een bijzonder wetsartikel om zelf in de rechtszaal het woord te kunnen voeren in plaats van de landsadvocaat. Het OM was bang dat het (demissionaire) kabinet van Mirna Louisa-Godett erop zou aansturen dat het optreden van Komproe (evenals Louisa-Godett lid van de partij Frente Obero Liberashon) alsnog gesanctioneerd werd.

Die vrees leek gerechtvaardigd nadat op de middag voorafgaand aan het kort geding de landsadvocaat werd vervangen door een advocaat die nauwe banden heet te hebben met de regeringspartij FOL. Deze advocaat zei gisteren tijdens het kort geding geen verweer te voeren.

Door het afzien van tegenspraak van de landsadvocaat lag het in de lijn der verwachting dat de rechter de prostituees in het gelijk zou stellen. Het openbaar ministerie nam daarop zelf het woord om te betogen dat Komproe niet bevoegd was om de visumplicht te omzeilen. Direct na het kort geding startte een eveneens door de vrouwen aangespannen procedure bij de bestuursrechter over dezelfde zaak. Naar verwachting wordt vandaag in beide zaken uitspraak gedaan.

De Frente Obero Liberashon, de partij die wordt geleid door Anthony Godett (broer van de premier), keert zo goed als zeker niet terug in de regering. Gisteren werd bekend dat de formatie van het nieuwe kabinet bijna rond zou zijn. Deelnemende partijen zijn de PAR, de Nationale Volkspartij PNP en de PLKP. Verder doet de Patriottische Unie van Bonaire mee, evenals de Democratische Partij van Sint Maarten, de WIPM van Saba en de Democratische Partij van Sint Eustatius.