Gevechten laaien op in Najaf

In de Iraakse stad Najaf is het vanochtend tot hevige gevechten gekomen tussen het Amerikaanse leger en strijders van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr. Ook elders in Irak werd vanochtend gevochten, met name op de weg naar de stad Kufa waar Sadr het vrijdaggebed zou leiden.

De Amerikanen hebben gezworen een einde te zullen maken aan de inmiddels meer dan een maand oude opstand van de geestelijke. Sadr riep zijn volgelingen op tot strijd tegen de coalitietroepen. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd, en het Amerikaanse leger heeft verklaard hem ,,dood of levend'' te zullen krijgen.

De Amerikaanse minister Rumsfeld zei gisteren, op bezoek in Bagdad, ervan overtuigd te zijn dat de coalitie ,,aanvullende steun krijgt'' om de veiligheid in Irak te stabiliseren. Hij gaf aan dat de Verenigde Staten onderhandelen, maar niet met welke landen. De eerste Spaanse troepen hebben zich inmiddels teruggetrokken uit Irak, net als de Hondurezen en Dominicanen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier zei gisteren tegen de krant Le Monde dat Frankrijk nooit troepen naar Irak zou sturen. ,,Daar komt niets van in. Er zullen geen Franse soldaten in Irak komen, nu niet en later ook niet'', aldus Barnier die verder zei gechoqueerd te zijn door ,,de spiraal van verschrikkingen, bloed en de onmenselijkheid die we nu op alle fronten zien''.