Frittata met mozzarella

Een droge Italiaanse omelet wordt meestal op kamertemperatuur gegeten als antipasto. In dit geval wordt er een uitzondering gemaakt, want deze omelet is lekkerder als de mozzarella enigszins gesmolten wordt genuttigd. Serveer deze frittata dus warm en geef er een groene salade bij waar een deel van de mozzarella in stukjes doorheen is gemengd, samen met een tomaat of wat komkommer.

Bereiding: Breek de eieren in een beslagkom en klop ze los met een vork. Snijd de beenham in reepjes en vervolgens in korte stukjes. Snijd de mozzarella in hele kleine stukjes en roer daarvan 60 gram door het eierstruif, samen met de ham; breng het mengsel op smaak met zout en peper. Verhit 1,5 eetlepel olie in een bakpan (17-18 cm doorsnede) op halfhoog vuur, giet het eiermengsel in de pan en bak de omelet op een laag vuur gedurende 10 tot 12 minuten; hier en daar inprikken om eierstruif onder de omelet te laten lopen. Zodra het meeste eierstruif is gestold wordt de omelet omgedraaid. Laat hem daartoe op een plat bord glijden, houd de pan op zijn kop vlak boven het bord met de omelet en draai beide tezamen om. Op die manier belandt de omelet zonder knoeien of breken op zijn andere kant in de pan. Bak de andere kant van de frittata nog 2 tot 3 minuten. Draai het vuur uit en laat de omelet op een platte schaal glijden.

Direct serveren. Samen met wat sla volstaat deze omelet als avondmaaltijd voor bescheiden eters. Als variant kan de ham worden vervangen door eenzelfde gewicht diepvriesdoperwtjes, 1 minuut geblancheerd in kokend water en koud gespoeld alvorens ze samen met de mozzarella door de losgeklopte eieren te roeren.

Morgen: kabeljauw op z'n Baskisch

    • Florine Boucher