Freek de Jonge maakt wekelijkse tv-show

Freek de Jonge wordt op 30 augustus zestig dus gaat hij harder werken dan ooit. Vanaf zondag 5 september zal hij vijftien weken lang iedere week een tv-programma van ongeveer een uur voor de VPRO gaan maken. ,,Ik verheug me er erg op.''

Dat zei Freek de Jonge gistermiddag in het Compagnietheater in Amsterdam. Het ontstaansproces van het programma zal iedere week in dat theater voor het publiek te volgen zijn. Op dinsdag leest hij improviserend voor. ,,Op woensdag heeft het al meer vorm, donderdag zijn we een stapje verder, op vrijdag proberen we de definitieve vorm en op zaterdag nemen we het op. Zondag monteren we, 's avonds zenden we het uit en dan ben ik maandag een hele dag vrij.'' De prijzen voor kaartjes lopen op van 7,50 tot 15 euro. In die periode zijn er geen voorstellingen in het Compagnietheater. Vaste bespeler de Theatercompagnie is met een Samenzwering van idioten op tournee door het land.

Na een video met hoogtepunten uit het maandelijkse programma De Grens dat hij in 1999 en 2000 voor de VPRO maakte, gaf De Jonge in de grote zaal van het theater een voorproefje van De Vergrijzing. Het worden religieuze en morele bespiegelingen, afgewisseld met absurd-komische verhalen waarin hij je al jonglerend met beelden dwingt te volgen in zijn gedachten. Hij zei niet direct op de actualiteit te willen inspelen.

Wat Freek de Jonge liet horen zal een plaats krijgen in de programma's waarvan hij in grote lijnen al een inhoud heeft bepaald. ,,Het eerste deel zal gaan over waarom ik kunstenaar ben geworden.'' Deel twee over Abraham die zijn zoon van God moest offeren. ,,Daarmee had God het Midden-Oosten-conflict kunnen voorkomen. Maar Hij heeft geaarzeld en daar dus een bedoeling mee gehad.'' Ook voor de andere afleveringen had De Jonge al fragmenten en thema's klaar. ,,Ik ga binnenkort naar Frankrijk om samen met mijn vrouw verder aan het programma te werken.'' Hella de Jonge gaat de vormgeving en de belichting verzorgen.

Vier afleveringen van De Vergrijzing zullen afwijken van het stramien. Zo wil De Jonge met de onlangs bij de VARA ontslagen regisseur Michiel van Erp een Lang Leve-achtige documentaire maken. En met de muzikanten van de Nits wil hij in een week tijd een afgerond muziekstuk maken. De slotaflevering op 26 december zal volgens Freek de Jonge een kerstverhaal worden over een clown die na jaren in het buitenland zijn kleinzoon in een ziekenhuis opzoekt.

De Jonge kwam tijdens de presentatie met een opvallend nieuwtje: ,,In tegenstelling tot wat ik altijd beweerd heb zal ik dit jaar nog één keer een oudejaarsconference houden'', De uitzending van eind november zal namelijk die vorm krijgen, zo zei hij met een lach.