Eichel noemt Zalm `apostel'

De Duitse minister van Financiën Hans Eichel (SPD) heeft in de discussie over de toekomst van het Europese Stabiliteitspact opnieuw uitgehaald naar zijn Nederlandse collega Gerrit Zalm. In een vraaggesprek tijdens het actualiteitenprogramma Heute Journal zette hij donderdag Zalm te kijk als een apostel van het Stabiliteitspact, die nu zelf in problemen zit.

Zalm en Eichel kruisten eind vorig jaar herhaaldelijk de degens over de Duitse overschrijding van de begrotingscriteria uit het Stabiliteitspact. Begin dit jaar werd de strijdbijl officieel begraven, maar blijkbaar is Eichel de kwestie nog niet vergeten.

De aanhoudend zwakke conjunctuur veroorzaakt in Duitsland steeds opnieuw tekorten op de begroting. Gisteren werden nieuwe belastingcijfers bekend. De komende jaren zal voor 61 miljard euro minder aan belastingen binnenkomen dan verwacht. In de begroting over 2004 gaapt al een gat van 10 miljard.

Om de gaten te dichten zal Duitsland mogelijk meer moeten lenen dan het Stabiliteitspact toestaat. Eichel verdedigt zich in eigen land onder andere door erop te wijzen dat Duitsland zeker niet de enige EU-lidstaat is die kampt met grote tekorten en een lusteloze economie.

Eichel wil de grens die het pact stelt aan het begrotingstekort (3 procent van het bbp) overigens niet principieel ter discussie stellen. Wel pleit hij ervoor om bij de beoordeling van een land meer gewicht toe te kennen aan de totale schuld.

De Duitse regering wil de tekorten te lijf gaan met bescheiden bezuinigingen, extra opbrengsten uit privatiseringen, het afschaffen van subsidies en nieuwe schulden. Ingrijpende bezuinigingen en belastingverhogingen wijst Eichel van de hand. Dat zou ,,vergif zijn voor de nog steeds niet stabiele economische opleving.''

Gisteren werd bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 0,4 procent is gegroeid, twee keer zoveel als verwacht.