Driedoorn

Verlucht met een mooie foto van een driedoorn stond er 7 mei op de Kinderpagina een stukje over de stekelbaars en de rode postauto. Helaas, hier klopt helemaal niets van. Niko Tinbergen heeft toen hij in Leiden werkte het verhaal in de wereld gebracht dat een voor het raam staande driedoorn heftig reageerde op een voorbijrijdende (dus niet stilstaande!) rode postauto. In de jaren negentig heeft de BBC, toen zij een film maakten over het leven van Tinbergen, geprobeerd een en ander in Leiden te reconstrueren. Helaas, geen enkele stekelbaars voor het raam van een instituut op het Rapenburg bleek ook maar enige reactie te vertonen op een voorbijrijdende rode postauto. Uiteindelijk hebben de filmmakers de zaak geflest door een stekelbaars op te jagen zodat 't lijkt alsof het van schrik door zijn aquarium rond schietende visje kwaad reageert op de postauto. Allemaal bedrog. Stekelbaarzen reageren niet op rode postauto's.

    • Maarten ’t Hart